När Nvidia lanserade grafikkorten i Geforce RTX 2000-familjen blev det introduktionen av Turing-arkitekturen och specialiserade beräkningsenheter för ray tracing. RTX är samlingsnamnet för de grafikkortsserier som stöder hårdvarurendering av ray tracing, och under årets spelmässa Gamescom visar upp ett flertal existerande och kommande titlar som får stöd för tekniken.

Call of Duty: Modern Warface – exempel RTX av/på

En av stortitlarna som stöder tekniken är som tidigare rapporterat Minecraft, men bland de kommande titlarna som får stöd för ray tracing innefattas även Call of Duty: Modern Warfare. Här används ray tracing för att beräkna spelets skuggor.

I ett blogginlägg meddelar dock Nvidia att stödet för ray tracing i Call of Duty: Modern Warfare är begränsat till spelets kampanj (eng. single player) samt multiplayer-läget 2v2 Gunfight, och kommer inte stödas i övriga multiplayer-lägen. Metro Exodus, som var en av de tidiga titlarna med stöd för ray tracing, ska få DLC-tillägget The Two Colonels som också erbjuder RT-stöd.

Metro Exodus: The Two Colonels – RTX av/på

Vidare ingår två svenskutvecklade titlar också i Nvidias RTX-uppställning. Redan lanserade Wolfenstein: Youngblood ska uppdateras med stöd för ray tracing, och kommer paketeras med grafikkort i Nvidias RTX-serier. Den efterlängtade uppföljaren Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 ska bestyckas med RTX-stöd i form av att spelvärldens reflektioner renderas med hjälp av ray tracing.

Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 – RTX av/på
Wolfenstein: Youngblood – RTX av/på

En annan titel som använder tekniken till reflektioner är Ubisofts Watch Dogs: Legion. Ett företag som ser ut att satsa mest på en fullskalig implementation av Nvidias RT-kärnor är kinesiska Tencent, vars första stora produktion Synced: Off-Planet ska rendera både skuggor och reflektioner med ray tracing. Även finskutvecklade Control ingår i Nvidias uppsättning av RTX-titlar.

Dying Light 2 – RTX av/på
Watch Dogs: Legion – RTX av/på

Sist men inte minst meddelar Nvidia också att kommande uppföljaren Dying Light 2 ska använda realtidsrendering av ray tracing, men nämner inte i vilken form eller om stödet kommer finnas tillgängligt vid spelets lansering.

Läs mer om Nvidia RTX:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!