Intel lanserar "Comet Lake" – upp till 6 kärnor för ultratunna bärbara datorer

Intel lanserar "Comet Lake" – upp till 6 kärnor för ultratunna bärbara datorer

Lagom till elektronikmässan IFA 2019 sjösätter Intel processorfamiljen "Comet Lake" för bärbara datorer. Den stora nyheten är upp till 6 kärnor och 12 trådar med 15 W TDP.

Augusti år 2015 lanserade Intel sin då nya arkitektur Skylake på 14 nanometer i processorfamiljen sjätte generationens Core. Problemen med tillverkningstekniken 10 nanometer har tvingat bolaget att återanvända Skylake flera gånger om. Nu intar den åldrande arkitekturen tionde generationens Core för bärbara datorer.

10th Gen Comet Lake_UNDER EMBARGO UNTIL Aug 21 2019 600 AM PT-page-004.jpg
10th Gen Comet Lake_UNDER EMBARGO UNTIL Aug 21 2019 600 AM PT-page-011.jpg
10th Gen Comet Lake_UNDER EMBARGO UNTIL Aug 21 2019 600 AM PT-page-007.jpg
10th Gen Comet Lake_UNDER EMBARGO UNTIL Aug 21 2019 600 AM PT-page-008.jpg
10th Gen Comet Lake_UNDER EMBARGO UNTIL Aug 21 2019 600 AM PT-page-014.jpg

De nya processorerna har kodnamnet "Comet Lake" och ska samexistera med "Ice Lake". Den senare har den nya arkitekturen Sunny Cove och tillverkas på 10 nanometer. Skillnaden enligt Intel är att Ice Lake riktas mot ultratunna bärbara datorer med innovativa designer i premiumsegmentet, medan nya Comet Lake används i mer traditionella modeller och erbjuder högre prestanda.

Intel lanserar "Ice Lake" med arkitekturen Sunny Cove för bärbara datorer

Trots att det ännu en gång handlar om arkitekturen Skylake har Comet Lake en stor nyhet, nämligen att den erbjuder upp till 6 kärnor och 12 trådar genom flertrådstekniken Hyperthreading med ett TDP på endast 15 W. Detta att jämföra mot första generationens processorer med Skylake, som endast erbjöd 2 kärnor med 4 trådar, och förra med 4 kärnor och 8 trådar.

Någonting som förblir helt oförändrat mot första generationens Skylake är den integrerade grafikdelen. Här handlar det fortfarande om arkitekturen Gen9 och antalet beräkningsenheter (eng. Execution Unit, EU) är helt orört vid 24 stycken. Med andra ord handlar det om mer eller mindre samma grafikprestanda som för fyra år sedan.

10th Gen Comet Lake_UNDER EMBARGO UNTIL Aug 21 2019 600 AM PT-page-002.jpg

Den andra nyheten är att processorerna får utökat minnesstöd. Tidigare Skylake-processorer har haft stöd för DDR4-minne i 2 666 MHz och LPDDR3 i 2 133 MHz för mer energieffektiva datordesigner. Nu tillkommer LPDDR4X i 2 933 MHz, vilket innebär högre prestanda men till bibehållet låg strömförbrukning.

En till funktion som finns integrerad i den nya styrkretsen som är integrerad i samma kapsling som processorkretsen är Wifi 6 (f.d. 802.11ax). Tillsammans med en kompatibel router erbjuder standarden upp till tre gånger högre hastigheter och uppemot 75 procent lägre latenser jämfört med Wifi 5 (f.d. 802.11ac).

10th Gen Comet Lake_UNDER EMBARGO UNTIL Aug 21 2019 600 AM PT-page-009.jpg

Avslutningsvis introducerar Intel med Comet Lake en ny funktion för tillverkare som kallas "Adaptix". Den här ska göra det möjligt för datorbyggare att bättre anpassa processorernas turbofrekvenser över tid för specifika datordesigner, vilket Intel menar ska ge upp till 8–12 procent högre prestanda.

Specifikationer: Intel "Comet Lake" för bärbara datorer

10th Gen Comet Lake_UNDER EMBARGO UNTIL Aug 21 2019 600 AM PT-page-012.jpg

Den nya uppställningen för bärbara datorer består av fyra modeller, varav endast toppvarianten har 6 kärnor och 12 trådar med 12 MB L3-cacheminne. Modellen heter Intel Core i7-10710U och har en basfrekvens på 1,1 GHz med en maximal frekvens om 4,7 GHz med en kärna och 3,9 GHz över samtliga kärnor. Den här och andra modeller i U-serien har ett TDP-värde på 15 W, vilket kan konfigureras upp till 25 W för högre presterande datorer.

Näst ut är Core i7-10510U med 4 kärnor och 8 trådar med en högre basfrekvens om 1,8 GHz med turbo på 4,3 GHz över samtliga kärnor och som högst hela 4,9 GHz med en kärna. Denna har följe av Core i5-10210U med fyra kärnor i 1,6 GHz, turbo på 4,2 GHz med en kärnor och 4,9 GHz med samtliga.

Sist ut i U-serien är Core i3-10110U som blir ett instegsalternativ med 2 kärnor och 4 trådar i 2,1 GHz med en maximal turbo om 4,1 GHz och som högst 3,7 GHz med båda kärnor. Dess integrerade grafikdel har 23 beräkningsenheter (eng. Execution Unit, EU) istället för 24 stycken för övriga.

Vid sidan om kvartetten i U-serien släpps fyra nya processorer i Y-serien, som är ännu mer energieffektiva och särskilt väl lämpade passivt kylda datorer. Denna serie går endast upp till 4 kärnor och 8 trådar, där toppmodellen startar på 1,2 GHz med en maximal frekvens på 4,5 GHz. Det ordinarie TDP-värdet för dessa är 7 W, som kan konfigureras upp till 9 W för mer prestanda och 4,5 alternativt 5,5 W för mer slimmade designer med längre batteritid.

10th Gen Comet Lake_UNDER EMBARGO UNTIL Aug 21 2019 600 AM PT-page-005.jpg

Förvirrande nog ingår även Ice Lake i tionde generationens Core. Det här kan göra det svårt att välja en dator med den ena eller andra i butik. Det enklaste sättet att göra skillnad på Ice Lake och Comet Lake är att processormodellerna i den förstnämnda har ändelser med -G1, -G4 och -G7 som också signalerar hur potent den integrerade grafikkretsen är. Slutar modellen med ett -U handlar det således om Comet Lake.

10th Gen Comet Lake_UNDER EMBARGO UNTIL Aug 21 2019 600 AM PT-page-013.jpg

Avslutningsvis framgår att Intels koncept Project Athena inte är exklusivt för nya Ice Lake, utan att även Comet Lake kan användas för den här typen av datorer. Rimligen bör det dock vara svårare att nå upp till Intels hårt satta specifikationer med Comet Lake än med Ice Lake, som är mer energieffektiv och därmed har enklare att leverera lång batteritid. Ett av Intels krav är nämligen 9 timmar under "normal användning".

Tillkännagivandet kommer tätt inpå konsumentelektronikmässan IFA 2019, som går av stapeln den 6 september. Där väntas flera datorer med såväl Ice Lake som Comet Lake presenteras och visas upp på mässgolvet.

Läs mer om Intels nya processorer för bärbara datorer:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

15

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

46

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

20

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

81

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

35

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

65

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

144

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

21

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

60

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer