Under flera år var det populärt att parkoppla grafikkort för att klämma ut den sista gnuttan prestanda. Ofta var det billigare att köpa två mellanklasskort och köra dessa tillsammans än att köpa ett dubbelt så dyrt men sämre presterande enskilt grafikkort. Tekniken dras dock med nackdelar som ojämna renderingstider, och stöds inte av den idag så vanliga kantutjämningstekniken TAA.

RadeonRX5700XT_Anniversary2.jpg

Samtidigt introducerade gränssnitten DirectX och Vulkan stöd för parkoppling av grafikkort via mjukvara, vilket även öppnar för parkoppling mellan Nvidia- och AMD-grafikkort. Således har proprietära lösningar för flera grafikkort dalat i popularitet, och under Hot Chips-mässan avslöjar AMD:s VD Lisa Su att tekniken inte ligger i fokus för bolaget.

To be honest, the software is going faster than the hardware, I would say that CrossFire isn't a significant focus.

AMD:s lösning för flera grafikkort kallades Crossfire, och har i flera utföranden hängt med sedan 2005. Nyligen lanserade företaget grafikfamiljen Navi, som bygger på en hybridlösning mellan nya arkitekturen RDNA och äldre GCN. Två grafikkort lanserades med arkitekturen, där både Radeon RX 5700 och RX 5700 XT helt skrotade stödet för Crossfire.

Varumärket och namnet Crossfire pensionerades dessutom av AMD under 2017, men bolaget har fortsatt att stöda tekniken. Framöver ser alltså stödet ut att dala ytterligare, och helt fasas ut om inte de mer högpresterande grafikkorten i Navi-serien åter får stöd för parkoppling.

Konkurrenten Nvidia stöder bara SLI för entusiastkorten Geforce RTX 2070 Super och uppåt, varpå det återstår att se om AMD väljer en liknande strategi.

Källa: Tweaktown

Läs mer om Navi och AMD:

I butiken: C-kolon backslash spel

När operativsystemet stavades MS-DOS hade guldklimparna en särskild plats i hjärtat av hårddisken. Den som äger denna t-shirt kan bära världens bästa sökväg med stolthet. Endast i 100 exemplar!

Köp här!