I början av veckan blev det känt att Microsoft gör DirectX 12-gränsnittet tillgängligt på Windows 7. En del av informationen avslöjade då att Microsoft Studios kommande stortitel Gears 5 ska portas till det äldre operativsystemet tack vare det nytillkomna stödet för DirectX 12. Nu framkommer det även att samtliga versioner av Gears 5 överger Microsofts universella applikationsformat UWP.

Universal Windows Platform (UWP) är ett format för paketering av Windows-applikationer som introducerades med Windows 8. Formatet hette ursprungligen WinRT och dess syfte är att låta utvecklare designa och paketera en applikation för flera olika plattformar i ett enda UWP-paket. Detta gäller även spel som distribueras via företagets digitala butik Microsoft Store.

uwp.jpeg

UWP-formatet har dragits med tekniska tillkortakommanden från första början, problem som det äldre applikationsformatet Win32 inte lider av. Dessa begränsningar innefattar bland annat att multi-GPU-uppsättningar av grafikkort inte stöds, problem med att använda användarskapat material (moddar) och inkompatibilitet med prestandamätande verktyg som Fraps, med flera.

Gears5_WinStore.jpg
Gears5_Steam.jpg

Tidigare i år gick Microsoft ut med att företaget skulle tillåta paketering av Win32-appar i Microsoft Store, vilket då sågs av många som spiken i kistan för UWP som paketeringsformat för spel. Denna tolkning styrks nu ytterligare då Microsoft Studios kommande stortitel Gears 5 helt överger UWP till förmån för Win32-formatet, både i Microsoft Store och Valves butik Steam.

Bekräftelsen kommer från utvecklaren The Coalition, vars community-ansvarige svarar på en Twitter-fråga om just valet av paketeringsformat för Gears 5. The Coalition är en Microsoft-ägd spelstudio som ansvarar för utvecklingen av Gears-serien. Tillsammans med racingtiteln Forza 4 var företagets tidigare titel Gears of War 4 tidiga draglok för UWP-formatet.

Spelet kommer fortfarande kräva ett Xbox Live-konto för multiplayer-spelande oavsett val av digital butik. Gears 5 släpps till Xbox One och PC och blir tillgängligt digitalt den 9 september följt av fysiskt format den 10 september.

Läs relaterade nyheter:

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Köp här!