När AMD introducerade Bulldozer-arkitekturen 2011 var dess kännetecknande egenskap att processorer kunde bestyckas med många kärnor då dessa delade komponenter med varandra. Bulldozer har i efterhand ansetts vara ett misslyckade, och arkitekturens struktur med delade resurser ledde till att AMD blev målet för en rättslig process.

Den rättsliga processen tog sin början under 2015 när Tony Dickey inledde en rättslig process mot AMD. Under åren anslöt andra förargade konsumenter till Tony Dickeys rättsprocess som därmed övergick till en grupptalan mot AMD. Denna grupptalan anklagade AMD för att falskt marknadsfört FX-seriens processorer som att vara utrustade med åtta kärnor.

AMD-FX-CPU-Launch.jpg

Detta ansåg grupptalans medlemmar vara falsk marknadsföring då Bulldozer-arkitekturens delade resurser innebar att kärnorna i praktiken motsvarade processorer med fyra kärnor. AMD väljer nu att göra upp med medlemmarna i grupptalan rapporterar The Register. Samtliga inblandade tilldelas ersättning om 35 USD per köpt processor, vilket för AMD innebär en utbetalning på 12,1 miljoner USD, eller cirka 117 miljoner kronor.

Sedan januari i år har en jury bestående av 12 medlemmar granskat fallet. Medlemmarna i grupptalan och AMD:s representanter har under månaderna som gått argumenterat över de grundläggande principerna som utgör en flerkärnig processor, men nu är alltså båda parter överens om en skälig ersättning för den påstådda falska marknadsföringen.

Resultatet är alltså en utbetalning på 35 USD per såld processor, detta gällande den amerikanska marknaden. Uppgörelsen påverkar endast amerikanska konsumenter som köpt en åttakärnig AMD FX-processor, och andra derivat som exempelvis APU-processorer inkluderas inte. Efterföljande arkitekturerna Piledriver, Steamroller och Excavator inkluderas inte heller.

Läs mer om AMD Bulldozer:

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Köp här!