Inför hösten har Intel släppt en ny uppställning av processorer för bärbara datorer, vilket borgar för nya datormodeller lagom till julhandeln. Det har under en längre tid tisslats och tasslats om att även Microsoft har något nytt på gång. Det bekräftas nu när bolaget bjuder in till Surface-evenemang i USA, New York, den 2 oktober.

Microsoft-Surface.jpg

I inbjudan finns konturerna av Microsofts Windows-logotyp, som föreställer fönster, men ingen av dessa är helt utfyllda. Det här kan vara ledtrådar om en ny typ av bärbar enhet från Microsoft, med en formfaktor helt olik ursprungliga Surface (Pro) och den mer traditionella hybriddatorn Surface Book.

The Verge skriver att Microsoft under ett internt möte tidigare i sommar visade en prototyp av en Surface-enhet med dubbla skärmar. Enheten har utvecklats under två års tid och har det interna kodnamnet "Centaurus" och ska enligt uppgifterna vara tänkt som ett flaggskepp bland en ny typ av bärbara hybriddatorer.

Microsoft-Courier-koncept.PNG

Microsofts koncept "Courier" med dubbla skärmar.

Förutom ny design väntas Surface-enheten med dubbla skärmar bli en av de första modellerna med operativsystemet "Windows Lite". Detta ska vara en avskalad och strömlinjeformad version av Windows med begränsad funktionalitet, tänkt att gå upp mot Googles framgångsrika Chrome OS.

Parallellt med denna nyhet hoppas många på uppdateringar av befintliga Surface-enheter, där Surface Pro 6 och Surface Book 2 idag använder processorfamiljen Kaby Lake Refresh med upp till fyra kärnor. Dessa skulle kunna ta steget över till purfärska Comet Lake, som erbjuder uppemot sex kärnor.

Vad gäller "Centaurus" är det mer troligt att denna baseras på en processor ur Intels familj Ice Lake, som är en mer energieffektiv historia på 10 nanometer. Det är också denna processorfamilj som Intel pushar på tillverkare att använda för enheter med nya typer av formfaktorer och lång batteritid.

Läs mer om Intels koncept för bärbara och nya processorer: