Under sommaren lanserade AMD Ryzen 3000-serien, där arkitekturen Zen 2 och ny tillverkningsteknik på 7 nanometer stod för de stora nyheterna. Det här gäller dock inte hela serien, då instegsmodellerna Ryzen 5 3400G och 3 3200G med fyra kärnor och integrerad grafik är uppfräschningar med Zen+ på 12 nanometer.

Kodnamn

CPU-arkitektur

GPU-arkitektur

Tillverkningsteknik

Lansering

Renoir

Zen 2

Vega

TSMC 7nm

2020

Picasso

Zen+

Vega

Globalfoundries 12nm

2019

Raven Ridge

Zen

Vega

Globalfoundries 14nm

2017

De uppfräschade versionerna har kodnamnen "Picasso" och nästa steg är "Renoir", som tar klivet över till Zen 2 och sannolikt blir del av Ryzen 4000-serien. Tidigare rapporter talar också om att Renoir blir utan den nya grafikarkitekturen Radeon DNA (RDNA), utan kör vidare på Vega.

Nu rapporterar Phoronix om att AMD fortsätter bidra med uppdateringar till Linux för den framtida processorfamiljen. En ny detalj som framgår är minnesstödet för bärbara datorer, där Renoir ska kunna paras ihop med LPDDR4X-minne i upp till 4 266 MHz. Detta är högre än de 3 733 MHz Intel anger för sin senaste bärbara processorfamilj Ice Lake.

Minnesstödet är ett rejält kliv upp från AMD:s nuvarande processorer för bärbara datorer. Toppmodeller som Ryzen 7 3700U stöder officiellt DDR4 i 2 400 MHz för en bandbredd om 38,4 GB/s. Steget över till LPDDR4X i 4 266 MHz skruvar upp detta till 68,3 GB/s eller knappt 80 procent högre, något som skulle komma väl till pass för prestandan i framförallt den integrerade grafikdelen.

Nämnvärt är att LPDDR4X är en minnestyp ursprungligen tänkt för mobila enheter, där kombinationen hög bandbredd och låg strömförbrukning ger höga priser. Till nackdelarna hör också att minnet måste lödas fast på moderkortet för bibehållen signalintegritet. Vad Renoir får för minnesstöd med vanligt DDR4-minne framgår inte.

Mike_Mantor-Next_Horizon_Gaming-Graphics_Architecture_06092019-5.jpg

Trots att Renoir fortsatt ska använda arkitekturen Vega blir grafikdelen inte utan nyheter. I uppdateringarna framgår att Renoir får den nya display-kontrollern (eng. display engine) DCN 2.1, men vilka nyheterna blir är ännu inte känt. Med andra ord får Renoir trots sin Vega-grafik en mer modern display-kontroller än de senaste grafikkorten Radeon RX 5700 XT och RX 5700, som introducerade nya DCN 2.0 med stöd för högre upplösningar, bättre komprimering och nya codecs ställt mot tidigare generationer.

AMD har ännu inte uttalat sig om när Renoir ser dagens ljus, men lanseringen tros äga rum i början av år 2020.

Drivrutiner avslöjar AMD:s kommande APU "Renoir" med Zen 2 och Vega

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Köp här!