Inom kort lanseras de första datorerna med Intels processorfamilj Ice Lake, som blir den första tillverkad på 10 nanometer att nå ut på bred front. Detta efter åratal av problem med att få till en fungerande tillverkningsteknik och Cannon Lake som blev en nedskuren parentes i Intels historia.

Då Ice Lake-processorerna endast släpps i modeller med låga TDP-värden och upp till fyra kärnor väntas de inte användas i många speldatorer. Merparten datormodeller blir därför ultratunna varianter, då högre presterande processorer för exempelvis speldatorer stannar kvar vid 14 nanometer och arkitekturen Skylake i nya iterationer.

Razer-Stealth-Blade-Svart2.png

Trots detta lanserar Razer 2019 års upplaga av ultratunna datorn Stealth Blade, som även tidigare förenat portabilitet med spelande. Medan fjolårets variant använder grafikkortet Geforce MX150 kliver årets modell upp till avsevärt mer potenta och moderna GTX 1650, med 896 CUDA-kärnor enligt arkitekturen Turing i 1 485–1 665 MHz och 4 GB GDDR5-minne.

Designmässigt är nya Stealth Blade en 13,3-tummare och likt föregångaren är måtten 304,6 millimeter på bredden med ett djup på 210 millimeter. Två saker som förändrats är tjocklek och vikt, som gått upp med 0,5 millimeter till 15,3 millimeter och 100 gram till 1,36–1,48 kg (beroende på specifikation), vilka är kompromisser som gjorts för att kunna få in en bättre kyllösning för det nya grafikkortet.

Sett till själva processorn handlar det om Intel Core i7-1065G7, med fyra kärnor av den nya arkitekturen Sunny Cove i 1,3–3,9 GHz och den integrerade grafikdelen Iris Plus. I standardutförande har denna 15 W TDP, men för att få ut mer prestanda har Razer valt att skruva upp detta till 25 W. Till detta hör 16 GB LPDDR4-3733 primärminne och 256 alternativt 512 GB SSD-lagring över NVM Express (NVMe).

Sett till skärmen finns två varianter. Den ena är en högupplöst 4K UHD-panel med skyddande glas och stöd för pekfunktion. Det andra alternativet stannar kvar vid 1 920 × 1 080 pixlar och panelen är av typen Lower Power Display Technology (LPDT), som Intel tagit fram i samarbete med Sharp, vilket innebär att den har en strömförbrukning på blott en watt.

Vad gäller just batteritid redovisar Razer inga siffror utöver att kapaciteten på batteriet fortsatt är 53,1 wattimmar. Däremot framgår att datorn är kompatibel med Intels senaste koncept Project Athena, där nio timmars batteritid vid "verkligt vardagsbruk" är ett av kraven som tillverkare behöver uppnå för att få stämpeln.

Razer-Stealth-Blade-Svart.jpg
Razer-Stealth-Blade-Vit.jpg

Sett till anslutningar återfinns två vanliga USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps), en USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) med anslutningen Type-C samt en Thunderbolt 3 (40 Gbps), vilken även kan användas som ytterligare en USB Type-C. Intels senaste nätverkskort Wireless-AX 201 står för den trådlösa delen med stöd för Wifi 6 (f.d. 802.11ax) samt Bluetooth 5.0.

Avslutningsvis har Razer Stealth Blade bakgrundsbelyst tangentbord och släpps med två färgalternativ – svart och vitt. Butikstillgänglighet är beräknad till september månad till ett rekommenderat pris från 1 679,99 EUR, motsvarande drygt 18 000 kronor.

Läs mer om Intel Ice Lake och Project Athena:

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Köp här!