Asus gjorde en första ansats mot spelfokuserade telefoner med fjolårets ROG Phone. De två paradnumren var då en rejäl kylarlösning som kunde kopplas på telefonen och en skärm som uppdaterades i 90 Hz. Sedan dess har fler telefoner med snabb bilduppdatering lanserats, och Asus svar på konkurrensen var logiskt nog ROG Phone II. Telefonen är sedan tidigare lanserad i Kina men får nu bekräftad lansering i väst.

Med ROG Phone II tar skärmens bilduppdatering steget upp till 120 Hz och 1 millisekunds responstid. Det är i sig inte revolutionerande då det redan finns speltelefoner med 120 Hz-skärmar, men det särskiljande med skärmen i ROG Phone II är att den använder en AMOLED-panel. Skärmen är 6,59 tum stor, har upplösningen 2 340 × 1 080 pixlar och täcker in 108 procent av färgrymden i DCI-P3. Den är vidare HDR-kompatibel med 10-bitars färgdjup.

ROGphone_rejsa.jpg
ROGphone_skärm.jpg
ROGphone_skärmbakgrund.jpg

Under huven tickar systemkretsen Qualcomm Snapdragon 855+ med åtta kärnor som når maximal klockfrekvens på 2,96 GHz. På grafiksidan står Adreno 640 för pixelskyfflande och detta backas upp av en väl tilltagen mängd primärminne på 12 GB. En annan egenskap som är väl tilltagen är telefonens batteri som mäter hela 6 000 milliamperetimmar. Detta kan snabbladdas till full laddning via USB Type-C-laddare på strax under en timme, och telefonen kan laddas trådlöst.

På kamerafronten är ROG Phone II utrustad med två bakre kameror. Huvudkameran använder Sonys sensor IMX586 på 48 megapixel vilken backas upp av en sekundär ultrabred kamera på 13 megapixel. På ljudfronten stöds stereoljud via två frontmonterade högtalare vilka stöder Dolby DTS: Ultra.

ROGphone_spela.jpg
ROGphone_ingress.jpg
ROGphone_tillbehör.jpg

Sett till de trådlösa anslutningarna stöds Wifi 802.11ad och Bluetooth 5.0. Gällande mobila nätverk stöds 4G/LTE Cat 18 vilket ger en teoretisk maximal nedladdningshastighet om 1,2 Gbit/s. Utöver detta skiljer vissa av specifikationerna åt mellan standardmodellen som kallas Elite och en specialutgåva vid namn Ultimate.

Den sistnämnda är en mer avancerad modell som dels ger snabbare 4G-hastigheter med stöd för LTE Cat 20, vilket ger en teoretisk nedladdningshastighet om 2 Gbit/s, och dels större lagringsutrymme. Elite-modellen bestyckas med 512 GB intern lagring medan Ultimate-modellen får 1 TB. Ett flertal spelrelaterade tillbehör ska lanseras tillsammans med telefonerna, bland annat fysiska handkontroller som fästs vid telefonens kortsidor.

Systemmjukvaran är Android 9.0 "Pie" med Asus spelfokuserade tillägg i ROG UI. ROG Phone II blir tillgänglig den 20 september där Elite-modellen får svenskt pris på 9 999 kronor. Ultimate-versionen har ännu inte fått pris eller lanseringsdatum, men tillgänglighet ska vara någon gång under fjärde kvartalet.

Läs mer om spelfokuserade telefoner:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!