Efter åratal av stiltje och tristess råder fullt krig på marknaden för processorer. Efter AMD:s återkomst med arkitekturen Zen har bolaget vunnit alltmer mark, kanske mer hos entusiaster än marknaden i stort. Konkreta svar med nya produkter från Intel har dröjt, däremot har bolaget varit snabba med att kritisera AMD och påpeka att de fortsatt innehar prestandakronan i "verkliga" scenarion.

Intel-Core-i9-9900KS.png

I en artikel skriver Intels prestandastrateg Ryan Shrout, tidigare chefredaktör på PC Perspective, om den kommande processorn Core i9-9900KS. Det handlar om en trimmad variant av Core i9-9900K, där nyheterna består av högre basfrekvens på 4,0 istället för 3,6 GHz och en turbofrekvens på upp till 5,0 GHz över samtliga åtta kärnor – upp från 4,7 GHz.

In a world where specs around overclocking and boost technologies can be less than transparent, we are proud of the headroom we continue to offer and the reliability of our products for the enthusiast community on the desktop.

Då just högre klockfrekvenser är dragplåstret för processorn passar Shrout på att påpeka att specifikationer för turbofrekvenser och överklockning kan vara "mindre än transparent", något som kan ses som en passning till AMD:s Ryzen 3000-serie som kritiseras just för hur turbo fungerar. Att så är fallet blir också tydligt längre ned i samma artikel.

We are proud of the technologies and products we build, and despite some competitor solutions that the community is questioning, the Core i9–9900K and Core i9–9900KS are TRUE 5.0 GHz processors.

I texten om Core i9-9900KS avrundar Shrout med att "vissa konkurrenter" har lösningar som "ifrågasätts av communityt", med länk till der8auer:s undersökning kring hur många som slår i maxfrekvensen med sina Ryzen 3000-processorer. Resonemanget avslutas med att kommande Core i9-9900KS är en "riktig 5,0 GHz-processor" (som når den frekvensen /reds. anm.).

Likt kommande Cascade Lake-X lanseras nya Core i9-9900KS i oktober. Den nya processorn blir kompatibel med sockel LGA 1151 och styrkretsar i 300-serien.

Läs mer om Intel Core i9-9900KS:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!