Tekniknyheterna duggar tätt under teknikmässan IFA i Berlin. Bland nyheterna återfinns nya systemkretsar där årets tillskott fokuserar på integrering av 5G-modem. Samsung blev tekniskt sett först med att presentera en sådan krets med Exynos 980, men Huaweis systemkrets Kirin 990 blir den första systemkretsen med integrerat 5G-modem att nå marknaden.

Kirin-990-2.jpg

Kirin 990 tillverkas på TSMC:s senaste tillverkningsteknik 7 nanometer Plus med EUV-litografi. Enligt företaget ska kretsen bestå av 10,3 miljarder transistorer men ändå vara 36 procent mindre än rivalen Qualcomm Snapdragon 855 vars 5G-modem inte är integrerad i systemkretsen. På denna yta har Kirin 990 bestyckas med åtta processorkärnor, varav de två snabba kärnorna är av typen Cortex-A76 och klockas in på 2,86 GHz.

Kretsen är vidare utrustad med grafikdel Mali-G76 med 16 grafikkärnor och primärminne stöds i form av LPDDR4X med hastigheten 2 133 MHz, för en minnesbandbredd på 34,1 GB/s. Det integrerade 5G-stödet fås i form av ett Balong 5000-modem som enligt Huaweis uppgifter ska kunna nå nedladdningshastigheter om 2,3 Gbps och uppladdningshastigheter på 1,25 Gbps.

Vidare funktioner inkluderar UFS 3.0-lagring och dubbla neurala beräkningsenheter, så kallade NPU-enheter, som ska ge 1,88 gånger bättre prestanda än motsvarigheten i föregångaren Kirin 980. NPU-enheterna blir också först på marknaden med en så kallad Big-Tiny Core-arkitektur, där två avancerade NPU-enheter paras med en mindre enklare enhet. Kamerasensorer på upp till 64 megapixel stöds också.

Kirin 990 väntas nå marknaden med telefonen Huawei Mate 30 som lanseras den 19 september. Efter detta agerar den sannolikt systemkrets i den vikbara telefonen Mate X som väntas lanseras mot slutet av 2019.

Läs relaterade nyheter:

Erbjudande: SweClockers Wireframe No. 1 & Turbo Power

Två stilsäkra t-shirtar i begränsad upplaga. Nu i paket med rabatterat pris! Endast förbokning.

Köp här!