Asrock X570 Aqua är vattenkylt AM4-moderkort med Thunderbolt 3

Asrock X570 Aqua är vattenkylt AM4-moderkort med Thunderbolt 3

Under Computex 2019 visade Asrock det påkostade moderkortet X570 Aqua, avsett för AMD:s färska Ryzen 3000. Nu avtäcker bolaget den vattenkylda toppmodellen officiellt.

I mitten av sommaren lanserade AMD den tredje generationens Ryzen-processorer, som använder Zen 2-arkitekturen med kretsar tillverkade på TSMC:s 7-nanometersteknik. Precis som utlovat används fortfarande sockel AM4 och genom uppdateringar av BIOS/UEFI är majoriteten av de äldre moderkorten kompatibla med nya Ryzen 3000.

Tillsammans med processorerna lanserade AMD den nya styrkretsen X570, som gör det möjligt att nyttja det inbyggda stödet för gränssnittet PCI Express 4.0. Av förklarliga skäl var årets upplaga av Computex-mässan fylld av tillverkare som visade X570-moderkort. Bland dessa syntes nio modeller signerade Asrock och nu presenterar tillverkaren officiellt sin absoluta toppmodellen X570 Aqua.

Asrock-X570-Aqua-7.jpg

SweClockers kikade på det mystiska flaggskeppskortet redan under Computex 2019.

Det handlar om ett funktionsrikt moderkort i E-ATX-formfaktorn, vilket i detta fall innebär dimensionerna 305 × 267 mm. Som namnet avslöjar står vattenkylning i fokus och moderkortet levereras med ett förmonterat vattenblock som vidrör processorn, styrkretsen och den fläskiga strömmatningen fördelad över 14 faser.

Utöver vattenblocket täcks det svarta kretskortet till stor del av aluminium för ett mer enhetligt utseende, men metallen agerar också kylfläns för M.2-anslutna lagringsenheter. Totalt finns två sådana M.2-platser och båda stödjer NVM Express över PCI Express 4.0, något som sällskapas av åtta SATA-anslutningar.

Asrock x570 aqua.JPG

X570 Aqua är bestyckat med fyra platser för DDR4-minne och enligt Asrock ska ledningsbanorna stå pall för överklockade minnesfrekvenser på 5 000 MHz. När det gäller instickskort finns tre metallförstärkta PCI Express 4.0 x16-anslutningar, men nämnvärt är att dessa inte har full bandbredd om fler än en anslutning används. Därtill finns ytterligare tre PCI Express 4.0 av x1-typ.

I sedvanlig ordning syns strömförsörjningen över en 24-pins ATX-kontakt, sällskapad av en 8- och en 4-pins EPS-variant för processorn, vilket skvallrar om utrymme för överklockning. Vattenblocket ska hålla temperaturerna i schack och enligt rådande trend skymtas inslag av RGB-belysning.

Flaggskeppsprodukten bjuder på flera alternativ för nätverksuppkoppling, där ett inbyggt nätverkskort på 10 Gbps är det överlägset snabbaste. Kretsen är signerad Aquantia och sällskapas av Gigabit Ethernet från Intel. Därutöver finns inbyggt stöd trådlöst Wifi 6 (tidigare 802.11ax) och Bluetooth 5.0.

X570 AQUA(L5).jpg

Den bakre I/O-panelen är bland annat utrustad med sex USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) och två USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) i USB Type-C-format. De sistnämnda anslutningarna har stöd för Thunderbolt 3, som sedan en tid tillbaka inte längre är en sluten standard. Med detta kommer bandbredd på 40 Gbps och stöd för en rad tillbehör och standarder, såsom externa grafikkortsdockor och Displayport.

Asrocks påkostade X570 Aqua blir ingen volymprodukt och endast 999 exemplar ska tillverkas och varje moderkort märks med en siffra. Under sommaren talades om att prislappen landar omkring 1 000 USD, men huruvida så blir fallet återstår att se. Det är i dagsläget okänt exakt när X570 Aqua blir tillgängligt i handeln, men en möjlighet är att de sker i samband med lanseringen av 16-kärniga Ryzen 9 3950X, som släpps någon gång i september.

Läs mer om X570-moderkort för AMD:s sockel AM4:

I butiken: SweClockers Wireframe No. 1

Ingen mindre än Simon "Laine" Laine står för designen av den första produkten i SweClockers nya kollektion Wireframe. Stilsäker t-shirt i begränsad upplaga. Endast förbokning!

Skicka en rättelse
Tack för tipset Bugge999!
15

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

36

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

6

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer

10

Intel avslöjar strategi för Xe-baserade grafikkort

Under Intel Architecture Day avslöjade Intel sina planer för både hårdvaran och mjukvaran som ska driva deras grafikkortssatsning. Läs mer

27

Intel presenterar Xe-HPG – grafikkrets framtagen för spelande

Nästa år tar Intel upp kampen med AMD och Nvidia om spelarnas gunst med grafikkretsen Xe-HPG, vilken erbjuder hårdvaruaccelererad ray tracing. Läs mer

9

Intel presenterar Tiger Lake med Willow Cove och grafikkretsen Xe LP

Under Intel Architecture Day avslöjades mer information om kommande Tiger Lake, där bland annat grafikkretsen Xe syns till. Läs mer

26

Intel avtäcker tillverkningstekniken 10nm Superfin

Kraftigt förbättrade FinFET-transistorer ska ge företagets nya 10 nanometers-process en rejäl skjuts i energieffektivitet och prestanda. Läs mer

50

Thermaltake "optimerar" applikationen av kylpasta

Företagets nya kylpastor TG-30 och TG-50 inkluderar bikakemönstrad plaststencil. Läs mer

61

MSI byter logotyp

Den taiwanesiska hårdvarumakaren kastar ut gamingdraken till förmån för kantiga bokstäver. Läs mer

11

Klassiska spelet Snake körbart från QR-kod

Den största standardiserade QR-koden kan lagra strax under 3 kB, något Youtubekanalen Mattkc gör sport av. Läs mer

29

Kinesiska kretstillverkare anställer över 100 ingenjörer från TSMC

Två kinesiska företag uppges ha anställt över 100 TSMC-veteraner för att skynda på utvecklingen av inhemska kretsar. Läs mer

12

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer