AMD Ryzen 3000-serien når högre turbo med läckt BIOS/UEFI

AMD Ryzen 3000-serien når högre turbo med läckt BIOS/UEFI

En läckt BIOS/UEFI-version för moderkortet MSI Prestige X570 Creation gör att Ryzen 7 3700X och 9 3900X når sina specificerade turbofrekvenser, men prestandaförbättringar uteblir.

Vid sidan om hyllningar har Ryzen 3000-serien fått motta hård kritik, allra mest av de som faktiskt köpt processorerna. Orsaken är de maximala turbofrekvenser AMD anger för respektive modell och att många slutkunders exemplar mycket sällan eller aldrig når dessa.

I en undersökning utförd av Youtube-profilen "der8auer" och 2 700 användare framgick det att inte ens hälften av alla nådde toppfrekvensen. Allra lägst var andelen för AMD:s högst uppskruvade toppmodell Ryzen 9 3900X, där knappt 6 procent av de inskickade resultaten visade på att de uppnådde 4,6 GHz.

AMD svarade kort efter videon med att erkänna detta och att svårigheterna att nå de maximala klockfrekvenserna kunde härledas till ett påstått "problem" i bolagets firmware för processorerna. Ärkerivalen Intel var också snabb med att utnyttja kritikerstormen och tryckte under IFA 2019 på att bolagets kommande processor Core i9-9900KS faktiskt kan nå 5,0 GHz över alla åtta kärnor.

AMD har lovat mer konkreta svar om problemet och åtgärder under dagen, den 10 september. Inför detta rapporterar Tom's Hardware nu om att ett tidigt BIOS/UEFI för moderkortet MSI Prestige X570 Creation hittat ut på det kinesiska forumet Chiphell, med just ändringar i hur turbofrekvenserna fungerar.

3700X-före.png

AMD Ryzen 7 3700X före BIOS/UEFI-uppdatering

3700X-efter.png

AMD Ryzen 7 3700X efter BIOS/UEFI-uppdatering

Med ett nytt BIOS innehållande en ny AGESA-version för moderkortet och en uppdatering för SMU, den del som reglerar processorernas klockfrekvens, testar sajten hur de påverkar Ryzen 3000-serien. Tom's Hardwares exemplar av Ryzen 7 3700X når nu sin angivna maximala klockfrekvens 4,4 GHz, till skillnad från tidigare då den toppade 4,375 GHz eller 25 MHz under toppfrekvensen.

3900X-före.png

AMD Ryzen 9 3900X före BIOS/UEFI-uppdatering

3900X-efter.png

AMD Ryzen 9 3900X efter BIOS/UEFI-uppdatering

För toppmodellen Ryzen 9 3900X kan ett liknande mönster skönjas. Innan den läckta uppdateringen toppade sajtens testexemplar vid 4,575 GHz, medan den med ny AGESA- och SMU-version rentav kliver över 4,6 GHz och når 4,625 GHz. Processorn når generellt högre frekvenser oavsett val av test, med undantag för Cinebench där en smärre tillbakagång lustigt nog noteras.

Sett till resultaten i tester påvisas endast så pass små förbättringar att de kan anses vara inom felmarginalen. Undantaget är just Ryzen 9 3900X, som tappar några poäng i Cinebench. Det spekuleras i att detta kan bero på att det BIOS/UEFI som läckt ut innehåller en tidig version av AMD:s fix som inte är färdigställd.

Det är i nuläget svårt att peka på exakt vad som skett, men av testerna framgår att AMD ändrat vid vilka temperaturer processorerna drar ned klockfrekvenserna. Av allt att döma har bolaget även genomfört förändringar i hur Collaborative Power Performance Control 2 (CPPC2) fungerar.

David_McAfee-Next_Horizon_Gaming-3rd_Gen_Ryzen_06092019-8.jpg
David_McAfee-Next_Horizon_Gaming-3rd_Gen_Ryzen_06092019-9.jpg

Funktionen CPPC2 påminner om Intels Speed Shift, vilket i korthet innebär att processorn på egen hand kan reglera sina klockfrekvenser istället för att operativsystemet genom en P-State ska be om högre frekvenser. Det här reducerar kraftigt hur lång tid det tar för en processor att justera sin klockfrekvens, från omkring 30 millisekunder ned till 1–2 millisekunder.

Om AMD håller tidigare löfte offentliggörs fler detaljer under dagen och kanske även en den utlovade lösningen på problemet.

Äger du en processor ur Ryzen 3000-serien som inte når upp till sin maximala klockfrekvens? Dela med dig i kommentarerna!

Skicka en rättelse
Tack för tipset Penguin!
13

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer

16

Huawei Kunpeng 920 3211K uppges vara snabbare än Core i9-9900K

Den 24-kärniga kinesiska processorn ryktas ge självaste Intel på nöten i flertrådade laster. Läs mer

16

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer

29

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

21

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

79

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

12

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

51

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

22

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer