Vid sidan om hyllningar har Ryzen 3000-serien fått motta hård kritik, allra mest av de som faktiskt köpt processorerna. Orsaken är de maximala turbofrekvenser AMD anger för respektive modell och att många slutkunders exemplar mycket sällan eller aldrig når dessa.

I en undersökning utförd av Youtube-profilen "der8auer" och 2 700 användare framgick det att inte ens hälften av alla nådde toppfrekvensen. Allra lägst var andelen för AMD:s högst uppskruvade toppmodell Ryzen 9 3900X, där knappt 6 procent av de inskickade resultaten visade på att de uppnådde 4,6 GHz.

AMD svarade kort efter videon med att erkänna detta och att svårigheterna att nå de maximala klockfrekvenserna kunde härledas till ett påstått "problem" i bolagets firmware för processorerna. Ärkerivalen Intel var också snabb med att utnyttja kritikerstormen och tryckte under IFA 2019 på att bolagets kommande processor Core i9-9900KS faktiskt kan nå 5,0 GHz över alla åtta kärnor.

AMD har lovat mer konkreta svar om problemet och åtgärder under dagen, den 10 september. Inför detta rapporterar Tom's Hardware nu om att ett tidigt BIOS/UEFI för moderkortet MSI Prestige X570 Creation hittat ut på det kinesiska forumet Chiphell, med just ändringar i hur turbofrekvenserna fungerar.

3700X-före.png

AMD Ryzen 7 3700X före BIOS/UEFI-uppdatering

3700X-efter.png

AMD Ryzen 7 3700X efter BIOS/UEFI-uppdatering

Med ett nytt BIOS innehållande en ny AGESA-version för moderkortet och en uppdatering för SMU, den del som reglerar processorernas klockfrekvens, testar sajten hur de påverkar Ryzen 3000-serien. Tom's Hardwares exemplar av Ryzen 7 3700X når nu sin angivna maximala klockfrekvens 4,4 GHz, till skillnad från tidigare då den toppade 4,375 GHz eller 25 MHz under toppfrekvensen.

3900X-före.png

AMD Ryzen 9 3900X före BIOS/UEFI-uppdatering

3900X-efter.png

AMD Ryzen 9 3900X efter BIOS/UEFI-uppdatering

För toppmodellen Ryzen 9 3900X kan ett liknande mönster skönjas. Innan den läckta uppdateringen toppade sajtens testexemplar vid 4,575 GHz, medan den med ny AGESA- och SMU-version rentav kliver över 4,6 GHz och når 4,625 GHz. Processorn når generellt högre frekvenser oavsett val av test, med undantag för Cinebench där en smärre tillbakagång lustigt nog noteras.

Sett till resultaten i tester påvisas endast så pass små förbättringar att de kan anses vara inom felmarginalen. Undantaget är just Ryzen 9 3900X, som tappar några poäng i Cinebench. Det spekuleras i att detta kan bero på att det BIOS/UEFI som läckt ut innehåller en tidig version av AMD:s fix som inte är färdigställd.

Det är i nuläget svårt att peka på exakt vad som skett, men av testerna framgår att AMD ändrat vid vilka temperaturer processorerna drar ned klockfrekvenserna. Av allt att döma har bolaget även genomfört förändringar i hur Collaborative Power Performance Control 2 (CPPC2) fungerar.

David_McAfee-Next_Horizon_Gaming-3rd_Gen_Ryzen_06092019-8.jpg
David_McAfee-Next_Horizon_Gaming-3rd_Gen_Ryzen_06092019-9.jpg

Funktionen CPPC2 påminner om Intels Speed Shift, vilket i korthet innebär att processorn på egen hand kan reglera sina klockfrekvenser istället för att operativsystemet genom en P-State ska be om högre frekvenser. Det här reducerar kraftigt hur lång tid det tar för en processor att justera sin klockfrekvens, från omkring 30 millisekunder ned till 1–2 millisekunder.

Om AMD håller tidigare löfte offentliggörs fler detaljer under dagen och kanske även en den utlovade lösningen på problemet.

Äger du en processor ur Ryzen 3000-serien som inte når upp till sin maximala klockfrekvens? Dela med dig i kommentarerna!