Epic Games har under det senaste året skapat en del kontrovers med exklusivitetsavtal för företagets spelbutik Epic Games Store. Utöver att göra speltitlar exklusiva för den egna butiken har Epic även lyckats värva tidsexklusiva titlar som tidigare annonserats för väletablerade Steam.

Detta förehavande har förargat kunder som förbokat speltitlar i Steam-butiken, där speltiteln i fråga blir försenad med många månader eller till och med upp till ett år. Nu visar det sig att detta kan vara ett brott mot Valves en del i distributionsavtalet för Steam-butiken.

Steamworks.jpg

Upptäckten kommer från en uppmärksam Reddit-användare som granskat en sektion i licensavtalet för Steamworks, en uppsättning verktyg och tjänster som används av utvecklare som publicerar spel via Steam. Sektionen i avtalet beskriver att en spelutgivare som använder Steamworks förbinder sig att lansera speltiteln på Steam inom en månad av tillgängligheten i övriga butiker.

Company shall submit the applications to Steam for release no later than the first commercial release of each application or Localized Version, or, if already commercially released as of the Effective Date, within thirty (30) days of the Effective Date. Thereafter, Company shall submit to Steam any Localized Versions and Application Updates (in beta and final form) when available, but in no event later than they are provided to any other third party for commercial release. Company shall provide these copies in object code form, in whatever format Valve reasonably requests.

Ett exempel på en tidsexklusivitet som kan ha brutit mot detta avtal är fjolårets stortitel Metro: Exodus. Spelet blev tidsexklusivt för Epic Game Store efter att först presenterats för Valves butik, där kunder också kunnat förboka spelet. Att spelet ska lanseras på Steam ett år efter tillgängligheten i Epic Games Store kan alltså vara ett avtalsbrott.

1.jpg

Metro: Exodus var en av de tidiga exemplen på titlar som skapade kontrovers med tidsexklusiva avtal med Epic Games Store.

Att klausulen i Steamworks-avtalet funnits sedan 2017 innebär alltså att Valve valt att inte agera på dessa potentiella avtalsbrott. En brasklapp värd att nämna är att utgivare som tecknat exklusivitetsavtal med Epic Games Store kan ha slutit avtal med Steam före klausulen tillkom i Steamworks-avtalet.

Valve verkar inte agera på potentiella avtalsbrott än. Nu när detaljerna i Steamworks-avtalet lyfts fram ökar sannolikheten för att reglerna vidhålls när nya exklusiviteter blir aktuella. Valve har ännu inte kommenterat upptäckten.

Läs mer om spelexklusiviteter:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!