Inom VR-headset har PC-marknaden för närvarande två huvudkonkurrenter, där Facebooks Oculus-familj tampas med HTC:s Vive-familj. Den sistnämnda får tillskott i höst när HTC Vive Cosmos lanseras och nu presenterar HTC uppgifter om såväl pris som lansering och konkreta specifikationer.

Specifikationer: HTC Vive Cosmos

Egenskap

Värde

Skärm

Dubbla 3,4-tums LCD-paneler

Upplösning

2 880 × 1 700 pixlar
(1440 × 1700 pixlar per öga)

Bilduppdatering

90 Hz

Synfält (FoV)

110 grader

Ljud

Inbyggda stereohögtalare

Anslutningar

USB-C 3.0, Displayport 1.2, proprietär modulanslutning

Spårning

Minimum 2m × 1,5m för rumskalespårning

Moduler

Vive Motion Mod (Vive Steam VR Mod säljs separat)

Trådlöst stöd

Ja, säljs separat.

Till skillnad från tidigare versioner av HTC Vive-produkterna bestyckas Cosmos med LCD-paneler med den kombinerade upplösningen 2 880 × 1 700 pixlar och 90 Hz bilduppdatering. Företagets pressmeddelande anger att dessa paneler använder "riktiga RGB-displayer", vilket sannolikt avser ett ökat antal subpixlar jämfört med de AMOLED-baserade paneler som tidigare Vive-modeller använt.

Detta ska minska den så kallade screen door-effekten, en rutnätsliknande effekt som uppstår på grund av ett synligt avstånd mellan skärmens pixlar när de betraktas nära inpå. Utöver skärmarna har även systemets spårning av användarens position förbättrats sedan föregångaren via de sex inbyggda kamerasensorerna.

Den största funktionella förändringen i HTC Vive Cosmos är att den blir modulär via utbytbara frontplattor. Här ska funktionaliteten kunna expanderas i efterhand, och den första modulen som presenterats är Vive Cosmos External Tracking Mod. Den huvudsakliga funktionen med denna modul är att Vive Cosmos blir kompatibel med befintliga Lighthouse-spårstationer, men det innebär också att systemet får stöd för Steam VR-plattformen.

ViveCosmos1.jpg

Systemets mjukvara har också uppdaterats i Vive Cosmos. Detta består bland annat av ett nytt användargränssnitt vid namn Lens och en ny applikationshubb vid namn Origin där innehåll navigeras och startas. Pressmeddelandet innehåller även en luddigt beskriven mjukvaruupplevelse vid namn Vive Reality System, som ska få VR-upplevelsen att kännas mer "som att ta klivet mellan världar än att starta applikationer".

HTC Vive Cosmos kan förbokas idag och lanseras i Sverige den 3 oktober. Prislappen hamnar på 9 590 kronor och headsetet ska då kunna köpas hos återförsäljarna Elgiganten, Komplett, Webhallen, Inet och Proshop. I paketet ingår då tolv månaders prenumeration på innehållstjänsten Viveport Infinity.

Läs mer om VR-headsets:

Erbjudande: SweClockers Wireframe No. 1 & Turbo Power

Två stilsäkra t-shirtar i begränsad upplaga. Nu i paket med rabatterat pris! Endast förbokning.

Köp här!