Den 7 juli lanserade AMD både en uppdaterad processorarkitektur med Zen 2 och den nya grafikarkitekturen Radeon DNA (RDNA). Framöver planerar AMD en så gott som årlig cykel för sina arkitekturer, där Zen 3 och en andra generation RDNA står näst på tur.

AMD-Zen-2019.jpg

Nu uppdaterar AMD sina offentliga produktplaner och återigen talar bolaget om att designen för Zen 3 är färdigställd. Likt Zen 2 ska detta handla om en större uppdatering med högre prestanda per klockcykel (IPC), men också ett skifte på den tillverkningstekniska sidan.

Med Zen 3 tar AMD steget över till TSMC:s 7-nanometersteknik med tillägget plus (7nm+) som nyttjar EUV-litografi. Den nya tekniken ska enligt TSMC medföra 17 procent högre transistortäthet och 10 procent förbättrad energieffektivitet ställt mot dagens 7nm.

Steget därefter är logiskt nog Zen 4, som fortfarande är i designstadiet. Här går AMD fortfarande inte in på vilken tillverkningsteknik som ska användas för den framtida arkitekturen. I dagsläget spekuleras det i alltifrån ännu en finputsning av 7 nanometer, till mellansteget 6 nanometer eller helt nya 5 nanometer.

AMD-RDNA-2019.jpg

Mer i nyhetsväg märks på grafiksidan, där AMD konstaterar att RDNA 2 fortfarande är inne i designstadiet. Det här talar för att Zen 3 och RDNA 2 inte lanseras samtidigt eller åtminstone nära inpå varandra, utan att den sistnämnda kommer vid ett senare tillfälle under perioden 2020–2021.

Även om en ny grafikarkitektur från AMD ligger en bit bort i tiden är nyheter att vänta. Under hösten väntas bolaget släppa en mindre grafikkrets för lägre prisklasser i familjen Navi, medan en högpresterande variant med stöd för ray tracing ser ut att släppas i början av år 2020.

SweClockers tester på arkitekturerna Zen 2 och RDNA: