Under presentationen av Iphone 11 och dess båda Pro-syskon betade Apple av en rad olika nyheter som introduceras med de nya telefonerna. En sådan funktion som nämndes i all hast är möjligheten för användare att direkt dela innehåll mellan telefoner, utan att behöva välja mottagande enhet.

Detta bygger på en ny krets vid namn U1. Denna använder radiofrekvenser med "ultrabrett" spektrumutrymme, vilket kan handla om spektrumutrymme i storleksklassen 500 MHz (Apple anger inte detaljer om spektrumutrymme för U1). Som jämförelse arbetar Bluetooth i spektrumomfång i storleksklassen 2–3,5 MHz medan ett Wifi-nätverk över 2,4 GHz typiskt använder 20–40 MHz spektrumutrymme.

Apple_U1.jpg

Den rikliga mängden utrymme ger rejäl bandbredd vilket innebär att större filer som videoklipp kommer kunna delas betydligt snabbare än tidigare Airdrop-tekniken, som använder en kombination av Bluetooth och Wifi. Snabbare överföringar är dock inte den huvudsakliga egenskapen Apple lyfter fram med tekniken. Istället är det positionsbaserad delning av innehåll med andra användare utan att behöva välja mottagare först.

I enheter som är utrustade med U1-kretsen och IOS 13 blir det möjligt att dela innehåll genom att helt enkelt rikta enheten mot tilltänkt mottagare. Om det är första gången innehåll delas mellan parterna får mottagaren upp en förfrågan, och vid efterkommande delningstillfällen kan filer delas direkt utan den initiala bekräftelsen.

UWB.jpg

Ultrabreda frekvensband (UWB) kan skicka stora mängder data på kort tid.

Kretsen ska alltså användas för delning av innehåll initialt, men tekniken har potentialen att användas för en rad olika tekniker och produkter i Apples produktkatalog. Tekniken skulle exempelvis kunna användas för att snabbt dela innehåll mellan telefoner och klockorna i Apple Watch-familjen, eller överföra videoprojekt mellan företagets surfplattor och datorer.

En ännu ej officiell produkt som sägs använda ultrabreda frekvensband för kommunikation är Apple Tag. Detta ska vara en positionsspårande enhet som kommunicerar med andra Tag-enheter för att rapportera position. Genom att fästa en Tag-enhet på exempelvis nycklar kan deras position rapporteras om det finns andra enheter i närheten. Liknande produkter finns redan på marknaden i form av Tile-spårare.

Apple lanserar Iphone 11 och Iphone 11 Pro-modellerna skarpt den 20 september.

Läs mer om Apples september-event: