Hos spelinriktade tangentbord i de högre prisklasserna är mekaniska brytare snarare regel än undantag. Brytarna finns i en uppsjö av utföranden som exempelvis erbjuder olika motstånd, anslagskänsla och ljudnivå, där MX-brytarna från tyska Cherry används i många tangentbord på marknaden.

Amerikanska Razer utrustar istället sina tangentbord med egna brytare, och i fjol avtäcktes en ny variant kallad Opto-mechanical. Som namnet antyder handlar det om en optisk brytare, vilken introducerades med tangentbordsduon Huntsman och Huntsman Elite. Nu släpper Razer den kompakta modellen Huntsman Tournament Edition, som levereras med samma brytarteknik som storasyskonen.

razer-huntsman-TE-gallery-07.jpg

Konkret handlar det om ett så kallad tenkeyless-tangentbord, där den numeriska delen strukit på foten. Razer menar att formfaktorn lämpar sig väl för att tas med till exempelvis LAN-partyn eller turneringar i e-sport, en aspekt som underlättas genom den löstagbara USB Type-C-kabeln. Därtill har tangentbordet inbyggt minne som kan lagra fem olika profiler.

De årsgamla tangentborden Huntsman och Huntsman Elite kommer båda med Opto-mechanical-brytare av icke-linjär typ, där användaren hör och känner när ett nedtryck aktiveras. Med Huntsman Tournament Edition handlar det istället om optiska och linjära brytare, som inte ger samma återkoppling.

Precis som för fjolårets modeller registreras knapptryck genom att en ljusstråle bryts, något som sker när brytaren tryckts ned en millimeter. Med detta kommer ett lägre slitage och brytarna specificeras således för 100 miljoner tryck, att jämföra med 50 miljoner för den linjära Cherry MX Red-varianten. Värt att nämna är dock att endast tio samtida knapptryck stöds för Razer-tangentborden.

razer-huntsman-TE-gallery-02.jpg

Enligt rådande trend levereras Huntsman Tournament Edition med bakgrundsbelysning av RGB-typ, som kan anpassas genom Razers mjukvara Synapse 3. Tangentbordets ovandel är tillverkad av aluminium, medan tangenterna är av plast i så kallat double-shot-utförande.

Huntsman-familjens nytillskott kommer med två års garanti och lär inom kort bli tillgängligt hos svenska återförsäljare. Modellen kan förköpas genom Razers webbutik redan nu, men där lyser en nordisk knappuppsättning med sin frånvaro. Leveranserna drar igång den 18 september och priset hos tillverkaren ligger på 150 euro inklusive moms, vilket motsvarar omkring 1 600 kronor.

Vilket format föredrar du på ditt tangentbord och varför? Dela med dig i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!