År 2015 släppte Intel arkitekturen Skylake, som i förfinat utförande använts för fyra generationer av konsumentprocessorer. "Coffee Lake Refresh" eller Core 9000-serien är den senaste varianten att återanvända arkitekturen, och precis som vid Skylake-lanseringen gäller tillverkning på 14 nanometer. Även sockel LGA 1151 är en detalj som hängt med sedan dess.

Trots de många likheterna råder inte full kompatibilitet mellan de olika generationerna och för Coffee Lake Refresh krävs moderkort med styrkretsar från 300-serien, där Z390 är toppmodellen. Till år 2020 uppges Intel återigen släppa nya processorer för stationära datorer i form av "Comet Lake" med upp till tio kärnor – ännu en gång med Skylake-bas.

Tidigare uppgifter har pekat mot att en ny sockel vid namn LGA 1200 blir aktuell med tionde generationens Core-processorer, och med detta följer styrkretsar i 400-serien. Nu har tillverkaren Gigabyte registrerat ett flertal moderkort hos den Eurasiska ekonomiska unionen (EaEU), vilka bekräftar att dessa styrkretsar finns.

H410 b460 z490.JPG

Klicka för större bild. Texten har maskinöversatts från ryska.

I databasen syns cirka 25 modeller hemmahörande i befintliga serier såsom Gaming X och Aorus Pro, men i modellnamnen syns de nya styrkretsarna H410, B460, H470, Q470 och Z490. Förutsatt att Intels namnschema är oförändrat är dessa alltså instegs-, mellanklass- och toppmodeller bland 400-seriens styrkretsar.

Intel har inte presenterat några officiella detaljer kring "Comet Lake" och inte heller avslöjat när familjen gör debut. När bolaget i somras lanserade färska "Ice Lake" för bärbara datorer nämndes dock att samtliga processorsegment ska uppdateras innan augusti 2020. Gigabytes registrering skvallrar om att "Comet Lake" inte är alltför avlägsen och att lansering sker tidigt år 2020 är inte orimligt.

Källa: EaEU via Tum Apisak

Läs mer om Intels kommande processorer:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!