Det har gått drygt fyra år sedan primärminne av DDR4-typ tog över stafettpinnen från åldrande DDR3, och sedan 2017 är minnestypen standard för både AMD- och Intel-plattformar. I jämförelse med föregångaren erbjöd DDR4 något högre frekvenser och detta till lägre effektåtgång och spänning.

Sedan introduktionen har minnesfrekvenserna stadigt klättrat uppåt och primärminne med frekvenser om 3 000 MHz är numera vardagsmat. Corsair är en välrenommerad tillverkare av primärminnen och bolagets serie Vengeance LPX är en populär sådan, där en diskret svart kylfläns paras med låg profil och rimlig prislapp. Nu meddelar Corsair att serien utökas med ett minnespaket som kliver upp till frekvenser om 4 866 MHz.

Corsair LPX.jpg

Det handlar om ett paket med artikelnummer CMK16GX4M2Z4866C18, som har en kapacitet på 16 GB fördelad över två minnesmoduler. Timings specificeras till CL18-26-26-46 och detta till en spänning om 1,5 volt. Minnena ska vara kompatibla med datorsystem som kombinerar AMD Ryzen 3000 och de tillhörande X570-moderkorten.

I dagsläget har MSI verifierat detta för toppmodellerna MEG X570 Godlike och Prestige X570 Creation, medan Asus testat med ROG Crosshair VII Formula. Enligt uppgift ska minnena även gå att köra i hastigheter om 4 800 MHz med Intels Z390-moderkort. Värt att ha i åtanke är dock att minnesfrekvenserna är en bra bit över de 2 933 och 3 200 MHz som Intel respektive AMD garanterar med sina senaste serier, varför bekräftelse från moderkortsmakare rekommenderas.

För den som föredrar RGB-bestyckade primärminnen vrider Corsair även upp frekvenserna för den mer färgsprakande Vengeance RGB Pro-familjen. Dessa blir också tillgängliga i paket om två moduler med 8 GB vardera, men frekvenserna stannar på 4 700 MHz och latenserna CL19-26-26-46.

Corsair LPX 3.JPG

Vengeance LPX med frekvenser om 4 866 MHz kan redan nu köpas genom Corsairs webbutik och framöver ska produkten även dyka upp hos andra återförsäljare. Med den rejäla frekvenshöjningen kommer också en rejäl prislapp på 1 065 euro, vilket motsvarar nära 11 500 kronor. Detaljer kring pris och tillgänglighet för det RGB-bestyckade minnet är okända.

Vilka minnesfrekvenser använder du med ditt system, och vilken processor paras detta med? Dela med dig i kommentarstråden!

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!