Trots att ett antal Wifi 6-utrustade produkter finns på marknaden har standarden inte varit färdigställd. Detta matchar situationen från föregångaren Wifi 5 (tidigare 802.11ac) som fanns tillgänglig långt före standarden färdigställdes. Nu meddelar Wifi Alliance att standarden spikas och de första produkterna certifieras.

Wifi 6 är det nya namnet på vad som tidigare kallades 802.11ax. Denna standard följer det nya namnschemat där föregångaren döptes om till Wifi 5, och vice versa med dess föregångare. Förbättringarna i Wifi 6 består som väntat delvis av förbättrad nätverksprestanda, där den teoretiska maxhastigheten för nedladdningar ska vara tre gånger högre än Wifi 5.

Det här är på gång i Wifi 6 – nästa generations trådlösa nätverk

Det är dock inte nätverkshastigheter som är paradnumret för Wifi 6. Istället är det standardens förmåga att krama ur mer prestanda ur redan tätbefolkade radiofrekvenser. Detta bygger på en teknik vid namn OFDMA som delar upp tillgängligt radiospektrum i flera delar, vilket gör det möjligt för flera Wifi 6-enheter att kommunicera samtidigt utan att störa ut varandra.

OFDM-Wi-Fi-6-TP-Link.jpg

Wifi 6 kan dessutom kombinera OFDMA med MU-MIMO från Wifi 5, en teknik som gjorde det möjligt för en nätverksenhet att kommunicera med flera enheter samtidigt. Detta ska sammantaget ge fyra gånger högre datatrafik (eng. throughput) jämfört med Wifi 5. Det effektiviserade utnyttjandet av radiofrekvenser ger också att att nätverkslatens ska vara 75 procent lägre jämfört med Wifi 5.

Framstegen är viktiga då standarden är byggd för en framtid när användarnas hem och offentliga platser befolkas av stora mängder Wifi 6-enheter, som måste kunna dela på tillgängligt frekvensutrymme effektivt. Wifi 6 innehåller även förbättrad kryptering av trådlösa nätverk i form av WPA3, som dessvärre dras med säkerhetsbrister.

Certifiering av de första Wifi 6-enheterna är redan igång och Samsungs Galaxy Note 10-familj och Apples nyligen presenterade Iphone 11-familj ingår i den första vågen av certifierade produkter. Även Intel meddelar att företagets nätverksteknik är redo för Wifi 6-certifiering, vilket inkluderar höstens bärbara datorer i Project Athena-familjen och Ice Lake-processorer.

Läs mer om Wifi 6:

Erbjudande: SweClockers Wireframe No. 1 & Turbo Power

Två stilsäkra t-shirtar i begränsad upplaga. Nu i paket med rabatterat pris! Endast förbokning.

Köp här!