Under hösten anländer de första bärbara datorerna med Intels processorfamilj Ice Lake, som blir den första på 10 nanometer att släppas på bred front. Detta efter åratal av problem med att få till en fungerande tillverkningsteknik, vilket tvingat Intel att blåsa nytt liv i åldrande arkitekturen Skylake på 14 nanometer flera gånger om.

Intel Ice Lake blir den första generationen på över fyra år att introducera en ny arkitektur och denna går under namnet Sunny Cove. Näst på tur från Intel är arkitekturen Willow Cove, som enligt tidigare utsago får nya säkerhetsfunktioner, optimerade transistorer (10nm++? /reds. anm.) och omdesignat cacheminne.

I en informationslogg som lagts upp av Twitter-användaren @InstLatX64 framgår nya detaljer om Tiger Lake, den processorfamilj som efterträder Ice Lake och utrustas med just Willow Cove. Det handlar om ett tidigt ingenjörsexemplar med fyra kärnor i 1,0 GHz och turbo på upp till 3,4 GHz, två värden som kan väntas bli väsentligt högre till lanseringen.

Den stora nyheten i sammanhanget är istället mängden cache, där minnet på L3-nivå ligger på 12 288 KB eller 12 MB. Detta motsvarar 3 MB L3-cacheminne per kärna, vilket är 50 procent upp från de 2 MB som varit fallet hela vägen tillbaka till arkitekturen Nehalem från år 2008.

Större volym är i linje med Intels utfästelser om ett omdesignat cacheminne, men vilka förändringar som gjorts utöver storlek är ännu inte känt. Mer cacheminne innebär normalt sett högre latenser, något som dock går att kompensera på olika sätt genom arkitektoniska förändringar på annat håll.

Den fyrkärniga processor som loggen talar om är Tiger Lake-U för bärbara datorer. Förutom ovannämnda är det enda som är känt att den ska utrustas med integrerad Gen12-grafik, som tros vara tidigare beryktade Arctic Sound. Det är Intels helt nya arkitektur som dessutom ligger till grund för bolagets första våg av dedikerade grafikkort.

Lanseringen av Tiger Lake-U med arkitekturen Willow Cove äger rum under år 2020, sannolikt fram till hösten för att hinna landa i bärbara datorer lagom till julhandeln samma år.

Läs mer om framtida Intel-processorer:

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare. Endast förbokning!

Köp här!