För två veckor sedan uppdagades det att telekomoperatören Telenor utsatts för intrång under flera månaders tid. Angriparna hade då använt inloggningsuppgifter för att ta sig in i Telenors kunddatabas för att utvinna information, och sedan sälja denna vidare till försäljningsbolag. Nu rapporterar Computer Sweden att även operatören Tele2 drabbades av intrången och det under längre tid än konkurrenten Telenor.

I angreppet mot Telenor hade databaser med kunduppgifterna sålts vidare till säljbolag, som i sin tur använde uppgifterna för att rekrytera kunder åt konkurrerande telekomoperatörer. I de nya uppgifterna om intrången hos Tele2 framkommer tydliga tecken på att angreppen utförts med hjälp av automatiserade "botar". Dessa botar har genomfört ett stort antal anrop mot säljsystemens databaser för att komma över önskad information.

Intrången i Tele2:s kunddatabas inleddes redan den 2 januari i år, vilket innebär att angreppen inleddes innan Telenors databas drabbades. Även denna gång har operatörens kunder rapporterat att de kontaktats av oseriösa telefonförsäljare. Precis som Telenor har Tele2 anmält angreppet till myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS).

Två unika och personliga användarkonton till vårt säljsystem, och som har tilldelats medarbetare på ett återförsäljarföretag, har använts för onormalt många uppslag i systemet från årsskiftet.

I anmälan till PTS konstaterar Tele2 att angreppen använt två konton från externa samarbetspartner som inte hanterat kontouppgifterna korrekt. Tele2 har stängt aktuella konton och avslutat samarbetet med den återförsäljarbutik som hanterat dessa konton.

Enligt Computer Swedens uppgifter meddelar Tele2:s presschef att ungefär 2 800 kunder drabbats. Precis som i fallet med Telenor är det företaget Abonnera Sverige AB som kontaktat Tele2:s kunder, och även denna gång ska målet varit att rekrytera kunder till andra telekomoperatörer.

Tele2:s uttalande pekar inte ut ansvarig återförsäljarbutik, men SweClockers-medlemmar rapporterar att det kan röra sig om företaget Telefonihuset AB (Mobile Group AB). De sålda uppgifterna från operatörernas databaser förefaller i samtliga fall använts för att rekrytera kunder till konkurrerande operatören Tre.

Är du kund hos Telenor eller Tele2 och har drabbats av oseriösa säljare? Dela med dig i kommentarerna!