Tele2 utsatt för samma intrång som Telenor – kunduppgifter på vift

Tele2 utsatt för samma intrång som Telenor – kunduppgifter på vift

Efter avslöjandet att kundinformation stulits från operatören Telenor framgår att Tele2 utsatts för samma angrepp. Tecken tyder på att botar använts för att utvinna informationen.

För två veckor sedan uppdagades det att telekomoperatören Telenor utsatts för intrång under flera månaders tid. Angriparna hade då använt inloggningsuppgifter för att ta sig in i Telenors kunddatabas för att utvinna information, och sedan sälja denna vidare till försäljningsbolag. Nu rapporterar Computer Sweden att även operatören Tele2 drabbades av intrången och det under längre tid än konkurrenten Telenor.

I angreppet mot Telenor hade databaser med kunduppgifterna sålts vidare till säljbolag, som i sin tur använde uppgifterna för att rekrytera kunder åt konkurrerande telekomoperatörer. I de nya uppgifterna om intrången hos Tele2 framkommer tydliga tecken på att angreppen utförts med hjälp av automatiserade "botar". Dessa botar har genomfört ett stort antal anrop mot säljsystemens databaser för att komma över önskad information.

Intrången i Tele2:s kunddatabas inleddes redan den 2 januari i år, vilket innebär att angreppen inleddes innan Telenors databas drabbades. Även denna gång har operatörens kunder rapporterat att de kontaktats av oseriösa telefonförsäljare. Precis som Telenor har Tele2 anmält angreppet till myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS).

Två unika och personliga användarkonton till vårt säljsystem, och som har tilldelats medarbetare på ett återförsäljarföretag, har använts för onormalt många uppslag i systemet från årsskiftet.

I anmälan till PTS konstaterar Tele2 att angreppen använt två konton från externa samarbetspartner som inte hanterat kontouppgifterna korrekt. Tele2 har stängt aktuella konton och avslutat samarbetet med den återförsäljarbutik som hanterat dessa konton.

Enligt Computer Swedens uppgifter meddelar Tele2:s presschef att ungefär 2 800 kunder drabbats. Precis som i fallet med Telenor är det företaget Abonnera Sverige AB som kontaktat Tele2:s kunder, och även denna gång ska målet varit att rekrytera kunder till andra telekomoperatörer.

Tele2:s uttalande pekar inte ut ansvarig återförsäljarbutik, men SweClockers-medlemmar rapporterar att det kan röra sig om företaget Telefonihuset AB (Mobile Group AB). De sålda uppgifterna från operatörernas databaser förefaller i samtliga fall använts för att rekrytera kunder till konkurrerande operatören Tre.

Är du kund hos Telenor eller Tele2 och har drabbats av oseriösa säljare? Dela med dig i kommentarerna!

Skicka en rättelse
25

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

8

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

26

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

27

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

65

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

17

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

25

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

15

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer

30

Avrunda helgen med fredagspanelen!

Jonas har återvänt från semestern och tar tillsammans med Anton plats i studion för att sammanfatta hårdvarusommaren. Läs mer

44

Qualcomms Snapdragon lider av över 400 säkerhetsbrister

Över 400 sårbarheter har upptäckts i Qualcomms Snapdragon, vilka kan komma att påverka fler än 1 miljard mobiltelefoner. Läs mer

31

Intervju: Medlem planar värmespridaren på AMD Ryzen 9 3950X till perfektion

Med 300 nanometers noggrannhet har Simon Penrowe gjort värmespridaren på Ryzen 9 3950X helt plan – världens plattaste processor. Läs mer