När AMD år 2017 sjösatte den helt nya processorserien Ryzen var ett av paradnumren många kärnor till rimlig prislapp, där bolagets Ryzen 7-processorer tog 8 kärnor och 16 trådar till konsumentplattformen AM4. I somras lanserade AMD den tredje generationens Ryzen-processorer, som är först ut med den nya arkitekturen Zen 2 och tillverkning på TSMC:s 7 nanometer.

Läs SweClockers test av Ryzen 9 3900X och 7 3700X

Ryzen 3000 markerar därtill ytterligare ett kliv upp när det kommer till antalet kärnor och med den släppta modellen Ryzen 9 3900X erbjuds 12 kärnor och 24 trådar. AMD har dock ännu en processor i rockärmen, i form av Ryzen 9 3950X som innebär hela 16 kärnor och 32 trådar. Processorn avtäcktes i juni och då utlovades en lansering i september, men nu meddelar AMD att denna försenas.

We are focusing on meeting the strong demand for our 3rd generation AMD Ryzen processors in the market and now plan to launch both the AMD Ryzen 9 3950X and initial members of the 3rd Gen AMD Ryzen Threadripper processor family in volume this November.

Förseningen innebär att 16 kärnor för sockel AM4 dröjer till november. Anledningen sägs vara en hög efterfrågan på de redan tillgängliga Ryzen 3000-modellerna och AMD prioriterar att tillgodose denna. Därmed lanseras Ryzen 9 3950X samma månad som nya varianter av de mångkärniga syskonen i Ryzen Threadripper-familjen, vilka blir del av den tredje generationen.

Ryzen Threadripper med 24 kärnor nu – fler kärnor framöver

Under året har uppgifter cirkulerat kring att AMD lagt sin entusiastplattform och Ryzen Threadripper på hyllan, men i och med uttalandet slår bolaget hål på ryktena. Fjolårets toppmodell Threadripper 2990WX bestyckades med 32 kärnor, men huruvida de kommande HEDT-modellerna ökar antalet kärnor ändå mer är i dagsläget höljt i dunkel.

Ryzen Threadripper är dock nära besläktade med serverinriktade Epyc, där "Rome" är kodnamnet för det senaste på den fronten. Precis som konsumentinriktade Ryzen 3000 baseras "Rome" på Zen 2 och tillverkning på 7-nanometersteknik, som möjliggör upp till 64 kärnor och 128 trådar. Det är således inte omöjligt att även nya Threadripper klättrar upp till den nivån framöver.

AMD Ryzen Threadripper_2019.jpg

Nyligen rapporterade SweClockers om att nya styrkretsar ämnade för HEDT-plattformen skymtats, och även dessa skvallrar om att större uppgraderingar är att vänta. Tilläggas bör dock att AMD talar om att det i november handlar om "initiala medlemmar" i Ryzen Threadripper-familjen och enligt en bifogad bild är en 24-kärnig variant först ut.

Ryzen 9 3950X med 16 kärnor för 749 USD

Sedan juni är dock fullständiga specifikationer för Ryzen 9 3950X kända och de 16 kärnorna kommer att levereras med en bas- och turobfrekvens på 3,5 respektive 4,7 GHz. Sistnämnda är högst i Ryzen 3000-serien, men på senare tid har uppgifter pekat mot att många processorer har svårt att nå nivåerna.

We are confident that when enthusiasts get their hands on the world’s first 16-core mainstream desktop processor and our next-generation of high-end desktop processors, the wait will be well worth it.

Som avslutning försäkrar AMD att entusiaster inte kommer att bli missnöjda med de färska produkterna, när de väl blir tillgängliga i handel. Företaget understryker också att det inte kommer att handla om en så kallad papperslansering, utan produkter ska finnas tillgängliga i volymer.

Det återstår att se exakt när i november lanseringen äger rum, eftersom AMD vare sig avslöjar datum eller del av månaden. Även uppgifter kring namn, specifikationer och priser för Ryzen Threadripper är okända. Klart är dock att Ryzen 9 3950X kommer att få en prislapp på 749 USD, vilket motsvarar drygt 9 000 kronor inklusive moms.

Gör AMD rätt som skjuter på det nya flaggskeppet? Diskutera i kommentarstråden!