Sonys Playstation 4 och Microsofts Xbox One är två serier av spelkonsoler som har ett antal år på nacken, men familjerna är fortfarande de senaste på konsolmarknaden. Mot slutet av år 2020 ska de båda företagen släppa lös nästa generations spelkonsoler och då väntar rejält förbättrad hårdvara, med SSD-lagring och senaste snittets systemkretsar signerad AMD.

De flesta bolagen inom spelbranschen är dock rörande överens om att strömmade speltjänster är framtiden, där exempelvis Googles alternativ Stadia kommer till Sverige i november. Även Microsoft med på tåget och Project Xcloud är namnet på bolagets lösning för att strömma spel från sina servrar. Under direktsända "Inside Xbox" avslöjas fler detaljer om den kommande tjänsten.

Den största nyheten är att det offentliga förhandstestandet av Project Xcloud drar igång i oktober, och från och med idag kan användare anmäla sitt intresse. Inledningsvis gäller detta bara för Korea, Storbritannien och USA, men framöver ska fler länder inkluderas. När svenska användare kan få tillgång till strömningstjänsten är i skrivande stund höljt i dunkel.

Skärmklipp 2019-09-25 00.16.14.png

Microsofts Kareem Choudhry berättar att Project Xcloud blir tillgängligt i oktober – i vissa regioner.

Microsoft specificerar även att spelaren måste använda en surfplatta eller telefon med Android 6.0 eller senare, tillsammans med en Xbox One-handkontroll med Bluetooth-anslutning. Till en början kommer spelutbudet vara relativt skralt och bestå av förstapersonsskjutare Halo 5: Guardians från 2015, samt färska Gears 5. Den tredje och sista tillgängliga titeln blir piratäventyret Sea of Thieves.

Project Xcloud-användare kommer att använda samma konto som för övriga Xbox One-spel, vilket innebär att sparade framsteg, vänlistor och övrigt innehåll finns tillgängligt oavsett plattform. Ägare av Xbox One-konsoler kommer även att kunna använda spelkonsolerna som en egen server, för att strömma valfria spel till mobila enheter.

Skärmklipp 2019-09-25 00.20.01.png

Avslutningsvis presenteras att PC/Windows-versionen av Xbox Game Pass utökas med fyra nya titlar. Prenumerationstjänsten innebär att användare får tillgång till en rad olika spel och nykomlingarna är vikingaspelet Bad North, ackompanjerat av actionspelet Saints Row IV. Därtill medföljer fartfyllda Dirt Rally 2 och stadsplaneringssimulatorn City Skylines.

Läs mer om strömmade speltjänster: