Tidigare i vår skulle Samsung bli först ut med en vikbar telefon. Samsung Galaxy Fold presenterades under företagets evenemang Galaxy Unpacked i februari och skulle ursprungligen lanserats inför sommaren. Efter en serie uppmärksammade kvalitetsproblem tvingades företaget skjuta lanseringen på framtiden medan bristerna i konstruktion åtgärdades.

Samsung-Galaxy-Fold-Cosmos-Black-1.jpg
Samsung-Galaxy-Fold-Cosmos-Black-2.jpg
Samsung-Galaxy-Fold-Space-Silver-2.jpg

Nu meddelar företaget att de ursprungliga bristerna är åtgärdade och Galaxy Fold är därmed redo för lansering. De brister som ledde till att den ursprungliga designen fick försenas innefattade bland annat att en skyddande plastfilm inte var tillräckligt väl integrerad i skärmen, vilket ledde till att användare avlägsnade plastfilmen och att skärmen gick sönder.

GalaxyFold_instructions.jpg

En annan brist var att glappet vid gångjärnet mellan skärmhalvorna var för stort, vilket ledde till att smuts letade sig in och förstörde skärmen. Detta har Samsung åtgärdat genom att integrera plastfilmen i skärmen och minska gapet mellan skärmhalvorna. Trots detta innehåller telefonernas instruktioner en lista över hur telefonen bör användas för att skador inte ska uppstå.

  • Användare bör inte trycka hårt på skärmen med hårda eller vassa objekt, såsom pennor eller fingernaglar.

  • Användare bör undvika att placera objekt som kreditkort, mynt och nycklar direkt på skärmen.

  • Samsung påminner om att Galaxy Fold inte är vatten- och dammtålig, och användare bör därför inte utsätta enheten för vätska eller små partiklar.

  • Användare bör inte applicera klistermärken eller på annat sätt fästa objekt med lim på skärmen. Den skyddande plastfilmen får inte heller avlägsnas.

  • Användare bör hålla telefonen på säkert avstånd från objekt som kan ta skada av dess magnetiska egenskaper. Detta innefattar kreditkort och inopererad medicinsk utrustning. Den som har inopererad medicinsk utrustning bör konsultera läkare före användning av telefonen.

Om olyckan väl är framme meddelar Samsung att den första skärmreparationen fås till rabatterat pris. Kostnaden för den första reparationen hamnar på 149 USD, motsvarande cirka 1 800 kronor inklusive moms. Företaget meddelar inte vad kostnaden blir vid efterkommande reparationer, men tidigare spekulationer har angivit kostnadsnivåer om mellan 500-600 USD, motsvarande mellan 6 000 och 7 300 kronor inklusive moms.

Samsung Galaxy Fold finns tillgänglig hos utvalda operatörer i USA med en prislapp om 2 000 USD, motsvarande cirka 25 000 kronor. Samsung har ännu inte meddelat ett nytt lanseringsdatum i Sverige.

Läs mer om Samsung Galaxy Fold: