När AMD lanserade Ryzen 3000-serien med arkitekturen Zen 2 skruvade bolaget upp antalet kärnor från 8 till 12 stycken för toppmodellen. Samtidigt aviserades att det endast var början och att antalet kärnor skulle skruvas upp till hela 16 stycken under september månad.

I takt med att månaden led mot sitt slut valde AMD att backa från detta och försena 16-kärniga Ryzen 9 3950X till november. Den officiella anledningen var att AMD fokuserade på att möta den höga efterfrågan på Ryzen 3000-serien, något många kopplade till spekulationerna om kapacitetsbrist.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att förseningen inte har någonting med tillverkning och tillgång från TSMC att göra. Förseningen ska bero på svårigheter att nå tillräckligt höga klockfrekvenser och enligt moderkortstillverkare kan detta tvinga AMD att göra "designförändringar".

AMD Ryzen 3000-serien får fix mot låga turbofrekvenser i september

Moderkortstillverkare är i full gång med att släppa nya BIOS/UEFI med den nya firmware-versionen AGESA 1003ABBA, som bland annat åtgärdar ett problem där användare inte når utannonserade turbofrekvenser med processorer i AMD:s senaste Ryzen 3000-serien.

Eventuella designförändringar från AMD:s sida skulle kunna infatta ytterligare finjusteringar på den fronten, men också att de tvingas ta till mer drastiska åtgärder som att sänka de utlovade klockfrekvenserna för Ryzen 9 3950X. Processorn ska enligt AMD få 16 kärnor och 32 trådar i 3,5 GHz med en maximal turbofrekvens om 4,7 GHz – den högsta i hela Ryzen 3000-serien.

Skulle ditt intresse för Ryzen 9 3950X minska om AMD tvingas sänka de utlovade klockfrekvenserna? Tyck till i kommentarerna!