När Samsung officiellt avtäckte den vikbara telefonen Galaxy Fold under företagets stora evenemang Galaxy Unpacked våren 2019 skedde det med pompa och ståt. Samsung skulle bli först ut på marknaden för vikbara telefoner och sparka igång en ny produkttyp som skulle gjuta liv i en mobiltelefonmarknad som sett snarlik ut under många år.

Samsung-Galaxy-Fold-Cosmos-Black-2.jpg
Samsung-Galaxy-Fold-Space-Silver-2.jpg

När Galaxy Fold skulle lanseras framåt sommaren 2019 gick dock inte allt som tänkt. De första exemplaren som skickades ut till teknikjournalister gick sönder på olika sätt, vilket tvingade företaget att återkalla telefonerna och gå tillbaka till ritbordet. Den reviderade versionen har sedan dess lanserats i USA, där även den åtgärdade designen visar sig kräva varsam hantering från användaren.

Samsung Galaxy Fold är bestyckad med en 7,3 tum stor Dynamic AMOLED-skärm med upplösningen 2 152 × 1 536 pixlar som kan vikas in. I ihopfällt format pryds telefonens framsida av en 4,6 tum stor Super AMOLED-skärm med upplösningen 1 960 × 840 pixlar. Systemkretsen är en ej namngiven åttakärnig 7nm-krets som backas av 12 GB primärminne. Lagring kan fås om storlekar upp till 512 GB.

GalaxyFold_tredeladskärm2.jpg

Den Android 9-baserade mjukvaran ska erbjuda en sömlös övergång mellan applikationer som används på den främre skärmen när användaren viker upp telefonen till den större skärmen. Samsungs egna applikationer har utvecklats för att kunna utnyttja de båda skärmhalvorna på olika sätt, exempelvis genom att låta två applikationer dela på en skärmhalva medan en annan applikation upptar hela den andra skärmhalvan.

Samsung Sverige meddelar nu att Galaxy Fold får nytt lanseringsdatum på svenska marknaden. Den 18 oktober säljstartas telefonen i färgerna Space Silver och Cosmos Black. Det rekommenderade priset blir 23 000 kronor och då ingår de trådlösa hörlurarna Galaxy Buds, ett skal i aramidfiber samt ett års försäkring genom Samsung Care+.

Telefonen säljs i Samsungs online-butik samt följande butiker:

  • Samsungs butik på Kungsgatan i Stockholm

  • Elgigantens butiker i Barkarby och på Kungsgatan i Stockholm

  • Telias butiker i Mall of Scandinavia och på Kungsgatan i Stockholm, Kungsportsplatsen i Göteborg samt Malmö City

Läs mer om vikbara telefoner: