I september 2018 lanserade Nvidia grafikarkitekturen Turing och med denna grafikkortsfamiljen Geforce RTX 2000. Ray tracing var det stora paradnumret med arkitekturen som tillverkas på TSMC:s 12-nanometersteknik. Det är känt sedan tidigare att den efterföljande arkitekturen Ampere ska lanseras någon gång under år 2020 och nya uppgifter pekar mot att det sker under årets första hälft.

Rapporten kommer från Igor Wallossek på tyska Igor's Lab. Kända uppgifter om vad Ampere ska tillföra är sparsmakad, där den enda konkreta informationen som finns att tillgå är att åtminstone en av grafikkretsarna ska tillverkas på Samsungs 7-nanometersteknik.

En övergång till 7 nanometer väntas låta Nvidia utveckla Ampere-arkitekturens kapacitet för ray tracing, samtidigt som ökad transistordensitet gör det möjligt att förbättra kortens förhållande mellan pris och prestanda jämfört med nuvarande arkitekturen Turing i RTX 2000-serien.

Enligt Igor´s Labs uppgifter ska Ampere introduceras i mellanklassen och att Nvidia expanderar arkitekturen till större och mer svårtillverkade kretsar efterhand. Värt att nämna är att rykten inför tidigare generationer talat om samma sak och att Nvidia dessa gånger överraskat med att introducera med en stor krets.

Under samma period väntas AMD släppa arkitekturen Radeon DNA (RDNA) i ett högre presterande utförande än dagens Radeon RX 5700 XT och RX 5700.

Läs mer om Nvidia: