När Samsung gjorde sig redo för att lansera den vikbara telefonen Galaxy Fold inför sommaren stötte företaget på patrull. De tidiga testexemplaren led av designproblem som ledde till att dessa gick sönder i händerna på journalister, och produkten fick återkallas. En källa till kritik var Ifixit, en grupp som specialiserar sig på nedmontering av elektronik.

Samsung reviderade den ursprungliga bristfälliga designen och står redo att lansera en åtgärdad modell senare denna månad. Sin vana trogna plockar Ifixit nu ned Galaxy Fold i beståndsdelar och bedömer dels hur svår den är att reparera, men lämnar också utlåtande om huruvida kvaliteten verkar vara förbättrad.

Slutsatsen är att Galaxy Fold är en komplicerad historia att reparera och får således reparationsbetyget 2 av 10. Den får pluspoäng för att hela konstruktionen kan skruvas isär med en enda Philips-skruvmejsel och att de flesta komponenter är modulära och kan bytas ut. På den negativa sidan listas mekanismerna som håller ihop konstruktionen, då dessa bedöms vara känsliga för slitage.

Den omtalade vikbara skärmen bedöms också vara känslig och en sannolik kandidat att behöva bytas ut inom telefonens livstid, vilket blir en dyr historia. Att byta batteri konstateras som möjligt, men väldigt komplicerat och med risk för skada på skärmpanelen. Glasstycken på fram- och baksidan bedöms också som bräckliga och försvårande för reparation.

Samsung Galaxy Fold lanseras i Sverige den 18 oktober till priset 23 000 kronor.

Läs mer om Samsung Galaxy Fold: