Under år 2017 briserade rykten om att Intel skulle bättra sig på grafikfronten – med hjälp av AMD. De då osannolika uppgifterna besannades i början av följande år när bolaget introducerade Kaby Lake-G, som kombinerade fyra kärnor av arkitekturen Skylake med en Vega-baserad grafikkrets från AMD och 4 GB HBM2-minne.

8th Gen Intel Core w Radeon Embargoed Deck-5.jpg
8th Gen Intel Core w Radeon Embargoed Deck-6.jpg
8th Gen Intel Core w Radeon Embargoed Deck-10.jpg

Nu lägger Intel ned satsningen och Kaby Lake-G når End of Life-status (EOL). Intel Kaby Lake-G blev uppskattad bland entusiaster, men få datortillverkare valde att omfamna den unika processorserien. Genomslaget blev därför begränsat och någon uppföljare kom aldrig.

Beskedet kommer inför Intels lansering av en helt ny grafikarkitektur – Gen12, tidigare kallad Arctic Sound. Det här blir Intels första riktiga storsatsning på grafik, och ska användas i alltifrån datacenter till dedikerade grafikkort och inte minst integreras i bolagets egna processorer.

Intels arkitektur Gen12 blir den största förändringen på 14 år och ska släppas i form av grafikkort under år 2020. Samma år lanserar Intel processorfamiljen Tiger Lake, som utöver Willow Cove på processorsidan även blir först ut med att integrera den nya grafikarkitekturen.

Den som sitter på ett datorsystem med Kaby Lake-G och undrar hur det blir med framtida drivrutiner för grafikdelen behöver inte vara orolig, menar Intel. Enligt bolaget följer de sin "standardpolicy" med drivrutinsstöd i fem år från lanseringen av produkten, vilket här innebär till början av år 2023.

Läs mer om Intels grafikarkitektur Gen12: