Snart anländer tredje generationens Ryzen Threadripper, som likt Ryzen 3000 tar klivet över till 7 nanometer och arkitekturen Zen 2. Först ut blir en modell med 24 kärnor och på menyn står även nya moderkort – något som kan komma att bli ett krav även för den som tänkt uppgradera.

På Twitter skriver journalisten @ReHWolution om en duo moderkort från Asrock, TRX40 Taichi och TRX40 Creator, som släpps i november och berättar samtidigt att dessa inte blir kompatibla med generation ett och två av Ryzen Threadripper. Helt sonika ska inte heller tredje generationens Ryzen Threadripper fungera med dagens moderkort med styrkretsen X399.

Uppgifterna ligger i linje med tidigare rapporter om att AMD bryter kompatibilitet med Ryzen Threadripper 3000-serien och att spekulanter således tvingas köpa nytt moderkort till processorfamiljen. Tekniksajten Techpowerup skriver också med hänvisning till flera källor att så blir fallet.

Anledningen till att Ryzen Threadripper 3000-serien kräver nya moderkort är höljt i dunkel. Värt att nämna i sammanhanget är att Ryzen Threadripper baseras på AMD:s serverprocessorer, och för dessa är nya Epyc "Rome" kompatibel med äldre moderkort skapta för Epyc "Naples". AMD Ryzen Threadripper 3000 borde därför fungera med dagens X399-moderkorten, åtminstone i teorin.

Sockel TR4 är så gott som identisk med SP3r2 för servrar, med den stora skillnaden att den förstnämnda endast har elektroniska kopplingsbanor för fyra minneskanaler istället för åtta stycken. Uppgifterna om att Ryzen Threadripper 3000 kan ta klivet upp till åtta kanaler skulle därför kunna vara ett skäl till att AMD väljer att bryta framåt- och bakåtkompatibiliteten för moderkort.

AMD Ryzen Threadripper_2019.jpg

Lanseringen av Ryzen Threadripper 3000-serien äger rum i november och först i form av en 24-kärnig modell. Denna får sällskap av nya moderkort med styrkretsen TRX40 och av allt att döma en ny revision av sockel TR4.

Läs mer om Ryzen Threadripper 3000-serien: