PC-plattformen har en rik historik av bra spel i en myriad av genrer och speltyper. Den öppna egenskapen hos PC-plattformen har tyvärr nackdelen att plattformen utvecklas snabbt, både sett till hårdvaran och de operativsystem som körs på den.

Internetarkivet_Daggerfall.jpg

The Elder Scrolls: Daggerfall.

Internetarkivet_Daggerfall_Morrowind.jpg

The Elder Scrolls: Daggerfall.

Internetarkivet_TombRaider.jpg

Tomb Raider (1996)

Internetarkivet_Terminator.jpg

Terminator 2 – Judgment Day.

Internetarkivet_Discworld1.jpg

Discworld.

Den som vill spela äldre PC-speltitlar kan välja mellan olika alternativ för att återuppleva gamla favoriter. Spelbutiker som GOG tillhandahåller utbud av speltitlar som paketerats för att kunna köras på moderna operativsystem, men dessa täcker bara in en liten del av spelhistorien och kräver lokal installation.

Internetarkivet_exempel1.jpg
Internetarkivet_exempel2.jpg
Internetarkivet_exempel3.jpg

Nostalgiker får nu ännu ett alternativ då Internet Archive gör över 2 500 klassiska speltitlar för operativsystemet MS-DOS fritt tillgängliga. Det matiga utbudet kan spelas direkt i webbläsaren, och systemet bygger på att spelen körs i emulatorn EM-DOSBOX.

Exempel på gamla ikoniska titlar som finns tillgängliga i uppställningen är bland annat Discworld, The Elder Scrolls: Daggerfall, Wipeout, Tetris, The Secret of Monkey Island, Microsoft Flight Simulator, Tomb Raider, Moonstone, och många fler. Cirka 2 500 till, faktiskt.

Vilka spel i den enorma listan tycker du förtjänar att lyftas fram extra mycket? Hjälp andra medlemmar att upptäcka gamla PC-klassiker!