Många hängivna PC-fantaster skulle nog kunna vara överens om att Apple, den mörka sidan till trots, kan det här med produktdesign. Apples kommande uppdatering av Mac Pro-familjen medför en återgång till bolagets äldre tower-design, men den här gången med en rivjärnsdesign i fronten.

DunePro_fronten.jpg
DunePro_ram.jpg
DunePro_expansion.jpg
DunePro_skärsnitt.jpg
DunePro_grillen.jpg

Den som önskar se denna design fast i PC-utförande kan få chansen framöver då Kickstarter-projektet Dune Pro ämnar erbjuda just detta. Designen matchar Apples dito till den milda grad att det finns fog för att anta att Apples advokater kommer höra av sig med ett bestämt ordat brev.

Dune Pro använder en konstruktion i aluminium som bearbetats med en anodiserad ytbeläggning. Frontpanelens "rivjärnsdesign" ska enligt upphovsmakarna bygga på en egen ljuddämpande design, vilken gruppen också patenterat. Precis som i fallet med Mac Pro står chassit på fyra ben i rostfritt stål, vilket även kompletteras med ett handtag i rostfritt stål.

DunePro_komponenter.jpg
DunePro_MOBO.jpg
DunePro_CPU.jpg
DunePro_toppanel.jpg
DunePro_inkluderas.jpg

Toppanelen bestyckas med två USB Type-C-portar och på insidan ryms moderkort enligt formaten Mini ITX, ATX, Micro ATX och E-ATX. Som det sistnämnda formatet antyder är Dune Pro utformat för att stöda entusiastklassade komponenter. Detta innebär att grafikkort i klass med Nvidia Geforce RTX 2080 Ti och AMD Radeon VII ryms däri med maximal längd på 380 mm.

Sett till kylning ryms även slutna system för vattenkylning, med fläktar enligt storleksklasserna 120, 240 eller 360 mm. Expansion fås i form av sju PCI Express-platser, tre 3,5-tumsplatser, fem 2,5-tumshållare och en PCI Express-förlängare (eng. extender).

Kickstarter-kampanjen för Dune Pro sjösätts idag den 21 oktober 2019. Mer information om detta är att vänta på Dune-gruppens officiella webbplats. Det återstår att se hur stor del av projektets finansieringsperiod som hinner löpa innan Apples advokater hör av sig.

Är du sugen på att bygga ett kraftfullt PC-system i Mac Pro-skrud? Och hur lång tid tippar du på att det tar innan projektet mottager juridiska brev från Cupertino?