Hideo Kojima är en japansk spelmakare vars alster är lika kända för att vara skruvade som de är kända för att vara bra. Efter många år med smygande kalla kriget-osande spelserien Metal Gear Solid gick han och utgivaren Konami skilda vägar. Som fristående utvecklare under studionamnet Kojima Productions började Hideo och kompani snickra på något som kom att kallas Death Stranding.

I det videomaterial som släppts under åren som gått sedan spelet presenterades, har det varit svårt att få grepp om vad Death Stranding egentligen är. Skådespelare som Mads Mikkelsen, Léa Seydoux och regissören Guillermo del Toro har synts i allehanda abstrakta trailers som skapat fler frågor än de levererat svar.

DeathStranding1.jpg

Karaktärsgalleriet i Death Stranding gestaltas av ett flertal välkända skådespelare.

DeathStranding3.jpg

Abstrakta och surrealistiska berättelser är kännetecknande för Hideo Kojima, och det ändrar han inte på här.

DeathStranding5.jpg

Huvudkaraktären Sam Porter kan duscha och uträtta sina behov under resans gång, och "efterlämningarna" kan också konverteras till vapen.

Inför spelets lansering på Playstation 4 nästa vecka börjar recensionerna dyka upp, och FZ:s recensent Gustav Höglund levererar en hyllande essä som konstaterar att Death Stranding är den mest unika och häftigaste spelupplevelsen på många år. Utöver lovord för allt från skådespeleri till grafik och ansiktsanimationer förankrar sig det starka intrycket främst i hur Death Stranding erbjuder något annat än vi hittills upplevt.

Bisarrt och kreativt berättande till trots är det ändå utforskandet av de karga landskapen som ger de stora upplevelserna. Spelaren tar rollen som Sam Porter Bridges, spelad av Norman Reedus, vars kall i livet är att agera glorifierat Postnord-bud. Genom att färdas land och rike runt ska han frakta gods till och koppla upp olika terminaler.

DeathStranding4.jpg

I en vacker och stundtals nästintill fotorealistisk värld agerar du glorifierat postbud åt en raserad civilisation under uppbyggnad.

DeathStranding2.jpg

En unik egenskap är att andra spelare kan gilla dina aktiviteter i spelvärlden, vilket ger dig erfarenhetspoäng.

Genom att länka samman terminaler byggs ett nytt USA undan för undan upp i spillrorna efter den forna civilisationen. Resan försvåras av att Sam Porter och hans utrustning utsätts för väder och vind, terroristgrupper som vill störta den nya världen och mystiska osynliga vålnader, dödlig gas och mer därtill.

Det är i detta utforskande av den ogästvänliga spelvärlden som det unika och storartade visar sig i Death Stranding. När spelaren placerar ut broar, tappar paket eller placerar ut stegar i sin värld dyker dessa upp i andra spelares spelvärldar. Om du placerar en stege eller bro på en synnerligen hjälpsam plats kan andra spelare använda och gilla ditt verk, vilket ger dig erfarenhetspoäng.

Teknikanalytikerna hos Digital Foundry har också gott att säga om Death Stranding.

Detta sker i bakgrunden, vilket innebär att den som lyckas placera ut en myriad av hjälpsamma hjälpmedel kan samla på sig en diger mängd erfarenhetspoäng utan att vara inne i spelet. Detta system tillsammans med den välskapta världen och starka berättandet ger till slut betyget 5/5, full pott.

Recensenten är dock noga med att påpeka att den unika upplevelsen i Death Stranding inte är något för alla, och precis som att vissa kommer älska spelet kommer andra inte alls förstå storheten. Omdömen från andra medier målar upp ungefär samma bild, där majoriteten delar ut högt betyg med liknande brasklappar medan några ger sig in längre ned på betygsskalan.

Till syvende och sist verkar Hideo Kojima levererat ännu en säregen och välsvarvad upplevelse i Death Stranding. Den som undrat om nästa års lansering till PC/Windows är värd att vänta på får alltså ett rungande ja som svar på frågan.

Inväntar du PC-versionen av Death Stranding eller hänger du på låset för Playstation 4-versionen nästa vecka? Diskutera i forumet!