Microsofts batalj med Netscape om webbläsarmarknaden under 90-talet är lika välkänd som den var hetlevrad. Genom att bygga in den egna webbläsaren Internet Explorer i Windows lyckades Microsoft på bara några år bygga upp en dominerande ställning på webbläsarmarknaden, vilket också ledde till att företaget hamnade i juridisk dispyt med det amerikanska justitiedepartementet.

IE_new.jpg

Den nya ikonen för Microsoft Edge.

IE_Old.jpg

Den gamla Microsoft Edge-ikonen, med arv i Internet Explorer-loggan.

Detta till trots var Internet Explorer under många år en ohotad regent. Webbläsaren hanterade också olika webbstandarder annorlunda än konkurrenterna, vilket ställde till med huvudbry för utvecklare som blev tvungna att utveckla olika versioner för olika webbläsare.

Internet Explorer 6 markerade den sista stora framgången för Microsofts gamla webbläsare innan konkurrenter som Firefox och Chrome började äta marknadsandelar. Med Microsoft Edge från 2015 valde Microsoft att börja om på ny kula med ny webbläsarmotor, men denna version fick bara leva några år innan beslutet togs att istället basera Edge på det öppna källkodsprojektet Chromium.

MSEdge2.jpg

Under utvecklarmässan Ignite meddelar Microsoft nu ytterligare detaljer om den Chromium-baserade framtiden för webbläsaren. Bland nyheterna finns en ny ikon som helt frångår den ikoniska bokstaven e, även om Microsoft i ett blogginlägg visar en animation där den gamla Edge-ikonen förvandlas till den nya virvel-logotypen.

Microsoft Edge har till det yttre mycket gemensamt med Googles Chrome-webbläsare, men med några unika funktioner och integrationer. En sådan är att information från ett företags intranät kan integreras med övrig information från webben i nya flikar. Microsoft använder även den egna integritetsfunktionen Inprivate som blockerar spårning av användarens aktiviteter.

Collections är namnet på en funktion som låter användaren skapa samlingar av material från webben, som sedan kan organiseras och delas enkelt. Materialet kan även lyftas in i Microsoft-mjukvara som exempelvis Office-applikationerna. Microsoft inkluderar även möjligheten att öppna flikar i något som kallas IE Mode, vilket är ett bakåtkompatibelt läge där gamla Internet Explorer körs inuti i en flik.

Microsoft Edge finns tillgänglig i beta-version just nu för Windows och Mac OS. Den skarpa versionen av webbläsaren släpps den 15 januari 2020. En version för Linux ska tillkomma vid ett senare tillfälle.

Kommer du sakna gamla skolans Internet Explorer, eller får du fortfarande mardrömmar av teckenkombinationen IE6?