Turbofrekvenser för AMD:s processorer i Ryzen 3000-serien har varit ett hett debattämne under hösten. Efter att inledningsvis inte nått angivna frekvenser har AMD lyckats få upp turbofrekvenserna till högre nivåer. Detta kommer dock inte i närheten av vad överklockarprofilen 1usmus lyckats få till genom skräddarsydda prestandaprofiler för processorerna.

Ryzen_1usmus.jpg

Bedriften beskrivs i en artikel hos Techpowerup där 1usmus går igenom hur Ryzen 3000-processorernas bäst presterande kärnor kan skrämmas upp i väsentligt högre turbofrekvenser. Knepet utnyttjar processorernas funktion för hantering av energikonsumtion och prestandanivåer. Denna funktion kan samverka med operativsystemet på finmaskig nivå, vilket 1usmus här utnyttjar.

Metoden kallas "1usmus Custom Power Plan" och går ut på att använda en prestandamekanism vid namn Collaborative Processor Performance Control (CPPC). Vad 1usmus har gjort här är att justera CPPC så att det bättre kan se skillnad på legitima arbetsuppgifter och mindre intressanta bakgrundsuppgifter som inte kräver hög prestanda.

single-threaded-workload.jpg

Krävande arbetsuppgifter i applikationer eller datorspel tenderar att bestå av en kaotisk kombination av trådar, där såväl delar av en arbetsuppgift som data i en annan tråd kan delas mellan kärnor. Detta kaos introducerar en del latens när trådar som befinner sig på ett kluster av kärnor, så kallat CCX-kluster, ska dela data med eller hantera trådar på andra CCX-kluster.

Denna problematik förvärras även av moderna grafikgränssnitt som DirectX 12 och Vulkan, vilka uppmuntrar till tungt flertrådad applikationsberäkning. Då schemaläggaren i Windows 10 automatiskt lastbalanserar dessa trådar mellan tillgängliga resurser på processorn utan hänsyn till CCX-kluster tenderar AMD:s Ryzen-processorer att straffas hårdare än konkurrenten Intel.

power-plan-settings.jpg

Med CPPC-funktionen i Zen 2-baserade processorer kan operativsystemet och processorn stämma av om klockfrekvenser och energinivåer rasande snabbt, varje millisekund närmare bestämt. Genom att ändra inställningar i moderkortets UEFI och installera 1usmus skräddarsydda prestandaprofil justeras AMD:s inställningar till en profil som ger bättre prestanda genom att operativsystemet prioriterar att använda processorns bästa kärnor (eng. favored cores).

highest-observed-cpu-frequency.jpg

Resultatet är att turbofrekvenserna för Ryzen 3000-processorer kan höjas med så mycket som 250 MHz i bästa fallet, vilket exempelvis ger modellen Ryzen 9 3900X möjlighet att ligga närmare sin högsta turbofrekvens på 4,6 GHz i fler fåtrådade scenarion. Utöver att göra knepet öppet tillgängligt har 1usmus även skickat in materialet till AMD, i hopp om att företagets egna prestandaprofiler kan ta inspiration från arbetet.

Till sist reflekterar 1usmus även över nästa Windows 10-uppdatering som ska tillföra just bättre fördelning över processorns bäst presterande kärnor. Hans tester gjorda på en tidig version av Windows 10 H120 gav små förbättringar i prestanda, och ser enligt hans uppfattning inte ut att ge de vinster som hans CPPC-knep resulterat i.

Läs mer om AMD Ryzen och turbofrekvenser: