AMD Ryzen 4000 släpps i början av år 2020

AMD Ryzen 4000 släpps i början av år 2020

I en intervju bekräftar AMD:s VD Lisa Su lanseringen för nästa generations bärbara processorer, som dyker upp tidigt år 2020.

Det var i mars 2017 som AMD lanserade arkitekturen Zen och gjorde efterlängtad återkomst på processormarknaden. Många entusiaster lär dock ha varmare minnen om 2019, då AMD lanserade Zen 2 i Ryzen 3000-serien och på allvar tvingade Intel att sänka priserna för att hålla sina processorer konkurrenskraftiga.

Framgångarna återspeglas i stabila finanser och åtta kvartal i följd av stigande marknadsandelar inom konsumentprocessorer. AMD har tidigare slagit på stora trumman för att år 2019 skulle bli ett av deras största år hittills, ett år som avrundas med ett gäng mångkärniga processorer.

Lisa-Su-AMD.jpg

I en intervju med Venturebeat pratar AMD:s VD Lisa Su om året som förflutit och att de har ännu ett par nyheter att presentera innan årsskiftet. Det handlar dels om Ryzen 9 3950X som tar 16 kärnor och 32 trådar till sockel AM4 för 749 USD, samt en ny generation Ryzen Threadripper från 24 kärnor och uppåt.

We’re also pretty excited as we go into 2020. You’ll start to see our next-generation mobile products, as well, coming in early 2020. You’ll see 7nm mobile chips that have yet to come to market. That’s a pretty strong portfolio. We’re well underway with Zen 3 as a follow-on, as well, for 2020 — lots of product activity.

Medan år 2019 inneburit en återkomst på prestandamarknaden tror Lisa Su att 2020 blir större för företaget. Förutom att lansera arkitekturen Zen 3 senare under året väntar en ny generation processorer tillverkad på TSMC:s 7-nanometersteknik för bärbara datorer, något hon i intervjun bekräftar släpps "i början av 2020".

Nästa generations bärbara processorer går under kodnamn "Renoir" och baseras likt stationära Ryzen 3000-serien på arkitekturen Zen 2. Som brukligt flankeras detta av en integrerad grafikdel, som enligt tidigare uppgifter bygger kring familjen Vega och inte senaste Navi.

Värt att nämna är att processorfamiljen lär ingå i Ryzen 4000-serien, trots att arkitekturen Zen 2 är hämtad från Ryzen 3000. Både Ryzen 2000 och dagens Ryzen 3000 med integrerade grafikdelar ligger en generation efter arkitektoniskt jämfört med AMD:s grafiklösa prestandaprocessorer i samma serier.

Sett till Zen 3 handlar det om en ny arkitektur och alltså inte en plus-variant, likt Zen+ som introducerades mellan Zen och Zen 2. Mycket lite är ännu känt om denna, men rapporter talar om förbättrad prestanda vid samma klockfrekvens (IPC) på strax under 10 procent samt något högre klockfrekvenser än Zen 2 tillåter.

AMD-Epyc-Milan.png

Arkitekturen Zen 3 tros även introducera en större förändring i hur AMD bygger sina processorer. Med Zen introducerades ett upplägg där fyra kärnor ingår i ett så kallat CCX-kluster, något som skapar interna latenser i processer med fler än fyra kärnor där flera kluster parats ihop. Med Zen 3 väntas konceptet med CCX-kluster utökas till åtta kärnor.

Avslutningsvis pekar mycket mot att Ryzen 4000-serien blir kompatibel med dagens sockel AM4. Det här tros även bli den sista generationen som behåller stöd för sockeln, då nästföljande processorfamilj väntas ta steget över till DDR5-minne och därmed tvinga över ett skifte till ny sockel.

Mer om AMD Ryzen 4000-serien:

Skicka en rättelse
39

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

12

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

37

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

31

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

78

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

18

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

30

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

17

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer

30

Avrunda helgen med fredagspanelen!

Jonas har återvänt från semestern och tar tillsammans med Anton plats i studion för att sammanfatta hårdvarusommaren. Läs mer

44

Qualcomms Snapdragon lider av över 400 säkerhetsbrister

Över 400 sårbarheter har upptäckts i Qualcomms Snapdragon, vilka kan komma att påverka fler än 1 miljard mobiltelefoner. Läs mer

31

Intervju: Medlem planar värmespridaren på AMD Ryzen 9 3950X till perfektion

Med 300 nanometers noggrannhet har Simon Penrowe gjort värmespridaren på Ryzen 9 3950X helt plan – världens plattaste processor. Läs mer