I början av sommaren meddelade Intel att stöd för tekniken pixelskalning, eller heltalsskalning, var under utveckling för bolagets grafikdrivrutiner. I augusti lyckades Nvidia snuva Intel på konfekten genom att introducera en ny drivrutin med stöd för tekniken, och under september månad levererade Intel till slut det utlovade stödet.

Intel_2048x1152_NN.jpg

Illustration från Intels introduktion av stöd för pixelskalning.

Intel_1024x768_IS.jpg

Pixelgrafiken som skalats upp till högre upplösning i föregående grafik.

Nu avslöjar kod i AMD:s grafikdrivrutiner för Linux att pixelskalning är på gång även där. Pcgamesn rapporterar att uppdateringarna för AMD:s Linux-drivrutiner från oktober månad innehåller ett flertal referenser till pixelskalning. Referenserna pekar på teknikens engelska beteckning integer scaling vilken nämns både i äldre uppdateringar av Linux-drivrutinerna såväl som nytillkomna sådana.

Pixelskalning går ut på att algoritmer i kombination med grafikhårdvaran skalar upp pixelgrafik till högre upplösningar, utan den oskärpa och suddiga kanter som uppstår vid traditionell ren uppskalning av pixelgrafik. Med pixelskalning ska gamla retrodoftande spel med pixelgrafik kunna skalas upp till moderna upplösningar utan presentationen förvrängs.

AMD_pixelskalning.jpg

Avslöjandet nämner inget om vilken eller vilka tekniker AMD väljer att implementera för pixelskalning. Intels implementationer innefattar exempelvis vanlig pixelskalning men även tekniken NN-skalning där grafiken kan skalas upp utan att interpoleras under processen. Det här leder bland annat till att en större del av skärmytan kan utnyttjas.

Då referenser till pixelskalning är så genomgående i arbetet med drivrutiner för oktober månad bör introduktionen av funktionen vara nära förestående. På AMD:s supportsida där besökare kan rösta för kommande funktioner leder också pixelskalning före utökat stöd för Radeon Image Sharpening.

Läs mer om pixelskalning: