Arkitekturen Zen innebar en återkomst till relevans för AMD medan Zen+ blev ett smärre lyft året som följde och 2019 års Zen 2 gjorde att bolaget på allvar kunde börja konkurrera mot Intel i prestanda. AMD är samtidigt tydliga med att det bara är början, då de redan talat om Zen 3, Zen 4, Zen 5 och längre fram än så.

AMD-Forrest-Norrod.JPG

I en intervju med The Street talar AMD:s serverchef Forrest Norrod om Zen 3, som ska användas i såväl Ryzen 4000-serien som serverprocessorerna Epyc "Milan". Trots att AMD varit tydliga med att Zen 3 blir en ny arkitektur har det rått oklarheter om det i själva verket är en plus-design likt Zen+, som endast medförde smärre förändringar och förbättringar i prestanda vid en given klockfrekvens (IPC).

Med Zen 2 vidareutvecklade AMD grundstommen i Zen, men mycket är sig likt. Intressant är att Norrod menar att Zen 3 blir en "helt ny arkitektur", som ska erbjuda större förbättringar än Zen 2 som är en evolutionär utveckling av Zen och Zen+. Enligt AMD har Zen 2 runt 15 procent högre IPC än Zen+.

Norrod tillägger att Zen 2 gav en större IPC-ökning än vad som är normalt av en evolutionär utveckling, och att Zen 3 ska erbjuda prestandaökningar "i linje med vad som kan förväntas av en helt ny arkitektur". Han betonar även att AMD är säkra på att procentuellt kunna höja IPC tvåsiffrigt med varje arkitektonisk lansering under lång tid framöver.

Värt att nämna är att Zen 3 med största sannolikhet inte handlar om en från grunden ny arkitektur, men att förändringarna blir tillräckliga för att kunna kalla det något helt nytt. Detta kan liknas med Intel, vars senaste arkitektur Sunny Cove baseras på Cannon Lake och Skylake, vilka i sin tur har anor hela vägen tillbaka till 2006 års Core-arkitektur, som i sin tur baseras på 24 år gamla P6.

Samtidigt som Zen 3 introducerar en ny arkitektur ska tillverkningen ske på en uppdaterad variant av TSMC:s 7-nanometersteknik, kallad 7nm+. Denna använder den litografiska tekniken Extreme Ultraviolet Litography (EUV) och ska erbjuda upp till 17 procent högre transistortäthet, 10 procent bättre energieffektivitet och marginellt bättre prestanda (klockfrekvens).

AMD-Zen-2019.jpg

Arkitektur

Tillverkningsteknik

Lansering

Zen

14 nanometer

Mars 2017

Zen+

12 nanometer

April 2018

Zen 2

7 nanometer

Juli 2019

Zen 3

7 nanometer+

Sensommaren/hösten 2020

Zen 4

5 nanometer(?)

Sent 2021/Tidigt 2022

Zen 5

5 nanometer+(?)

2022/2023(?)

Norrod pekar även på att AMD på serversidan ska följa något liknande Intels nu skrotade lanseringsstrategi Tick-Tock, där varannan lansering är en ny arkitektur och att stegen däremellan är en krympning med förbättringar till en mer avancerad tillverkningsteknik. Det här talar för att Zen 4 tillverkas på 5 nanometer.

AMD:s framfart sker samtidigt som Intel stött på patrull på tillverkningssidan, där dess 10-nanometersteknik är flera år försenad. Först nyligen har tekniken kunnat kommersialiseras på allvar i form av processorfamiljen Ice Lake, som går varma och i markant lägre klockfrekvenser än Intels processorer på 14 nanometer.

AMD väntas lansera arkitekturen Zen 4 under 2021 års andra hälft och det är först någon gång därefter som Intel kan släppa nytt för entusiaster. Fram till dess är det bolagets fem år gamla 14-nanometersteknik som gäller, och kanske även den fyra år gamla arkitekturen Skylake.

Mer läsning om arkitekturen Zen 3: