Googles strömmande speltjänst Stadia tar det traditionella spelandet och flyttar in det i molnet. Med denna plattform erbjuder Google ett premiumkonto vid namn Stadia Pro där gratisspel tillkommer, samt rabatter på spel i Stadia-butiken. Nu framkommer det att spel som köps med Pro-rabatter försvinner om användaren säger upp abonnemanget.

Uppgifterna uppdagas i ett svar från Google Stadias italienska supportkonto på Twitter. En användare som undrar om köpta spel alltid finns tillgängliga får där svaret att Pro-abonnemangets gratisspel och rabatterade spel är knutna till Pro-abonnemanget, och försvinner således när det sägs upp. En användare som byter till gratiskontot Stadia Base får därmed inte tillgång till rabatterade Pro-köp.

En översättning från italienska till svenska ger följande:

Hej! Vi såg ditt inlägg och vi vill hjälpa dig! Spel som erhålls gratis eller med rabatter tack vare Stadia Pro-prenumerationen kommer inte längre att vara tillgängliga när prenumerationen har löpt ut. Du kan fortsätta spela med de spel du köpte till fullt pris. Hälsningar!

Det framkommer inte om detta är Googles etablerade policy för rabatterade köp på Stadia, eller om det kan handla om fel i kommunikationen från Googles italienska kommunikationsavdelning. Ett flertal användare i samma Twitter-tråd ställer sig frågande till om detta står i strid med Europeiska konsumentlagar.

Google Stadias tyska del skriver i sin tur att den som köpt ett spel äger det även utan Pro-prenumeration. Det råder med andra ord delade meningar beroende på vem på supporten som tillfrågas. SweClockers söker Google för att bringa klarhet i vad som egentligen gäller.

Uppdatering 16:30: Italienska Google Stadia ber om ursäkt och korrigerar sig själva. I ett nytt inlägg på Twitter förtydligas att alla spel som köpts med eller utan rabatt består efter att en Stadia Pro-prenumeration löpt ut. Det som försvinner är således endast gratisspelen, vilket är i linje med många andra speltjänster med prenumerationsmodell.

Läs mer om Google Stadia: