Virtuell verklighet har varit på tapeten under många år för entusiaster, där många varit med sedan de första Rift-enheterna från Oculus var i ropet 2013 (DK) och 2014 (DK2). Sedan dess har en första och en andra generation för konsumenter lanserats, samtidigt som fullskalig rumupplevelse inte längre kräver basstationer med varianter som fristående Oculus Quest.

Tidigare i år avtäckte Valve sitt eget bidrag Valve Index. Med paradnummer som 2 880 × 1 600 pixlar upplösning med riktig RGB-matris, 130 graders synfält och upp till 144 Hz positionerades den bland VR-headsetens absoluta toppskikt, tillsammans med andra enheter som HTC Vive Pro.

Valve Index.jpg

Många av spelen till VR-headset är dock av det enklare och mer repetitiva slaget, även om det kommit flertalet titlar som uppskattas av många. I och med avtäckandet av storspelet Half-Life: Alyx ändrades dock detta, då Valve är ett av de första bolagen som gör en etablerad AAA-spelserie VR-exklusiv.

Steam_Top_Seller.PNG

Kort efter avtäckandet började Valve Index klättra i Steams bästsäljarlista, till att nu toppa den under butikens pågående höstrea, över spel som populära Grand Theft Auto V. Exakt vad listan baseras på står inte i klartext, men när Valve presenterar årets bästsäljare rangordnas de efter omsättning.

Från att enheten letade sig upp till bästsäljarlistan tog det inte lång tid innan notiser om att enheternas leveranstid kunde fördröjas, samtidigt som butikerna i Kanada och USA redan nu listar enheten som slutsåld enligt Roadtovr.

Nya enheter är dock på gång in, och för närvarande garanteras leverans innan juldagen i Nordamerika för den som köper hela paketet med headset, basstationer och kontroller. Hur många enheter som faktiskt sålts och om det bara rör sig om en temporär uppgång återstår att se, men klart är att ett storspel många väntat på fått marknaden att röra på sig.

Valve Index finns att köpa i Steams butik till ett rekommenderat pris om 539 euro, motsvarande 5 700 kronor. För den som vill ha med basstationer och tillhörande kontroller med fingerspårning finns en paketlösning som får blodet att isa – 1 079 euro eller 11 300 kronor.