Samsung gör genombrott inom självbelyst QD-LED

Samsung gör genombrott inom självbelyst QD-LED

Samsungs forskning inom självbelysta QD-LED-dioder för tekniken närmare vad OLED erbjuder idag.

Samsungs nuvarande TV-apparater med QLED-teknik använder lysdioder förstärkta med ett färgfilter med kvantprickar (eng. Quantum dot) som ger större färgomfång och högre ljusstyrka. Tekniken paras med VA-LCD-paneler för att bli just "QLED".

Det Samsung idag marknadsför som QLED är dock inte samma sak som en "äkta" implementation av kvantprickar med LED-belysning. Den fullgoda varianten kallas Quantum Dot LED, förkortat QD-LED, där varje diod kan generera eget ljus. Fördelarna med denna teknik innefattar bland bättre möjlighet att tända och släcka individuella pixlar, något LCD/LED-lösningar traditionellt inte mäktar med.

Samsungs nuvarande QLED-paneler använder sig fortfarande av existerande lysdioteknik med ett färgfilter "dopat" av kvantprickar, bakgrundsbelyst som hos traditionell LCD-teknik. Samsungs forskare har dock nått ett genombrott i utvecklingen av QD-LED, där pixlarnas lysdioder genererar eget ljus.

Dr. Eunjoo Jang och Dr. Yu-Ho Won från Samsungs forskningsavdelning Advanced Institute of Technology publicerar framstegen i den vetenskapliga tidskriften Nature. De nya rönen går ut på att kvantprickarna är självbelysta, vilket innebär att de inte dras med det lager av fosfor som befintlig LCD-teknik nyttjar. Detta fosforlager slits med tiden, vilket reducerar panelernas livslängd.

Tekniken Samsungs forskare arbetar på uppnår dels förbättrad livslängd tack vare de självbelysta dioderna, men också genom att företaget byter material från dagens kadmiumbaserade lösningar till att använda indiumfosfid. Detta har uppnåtts genom att etsa fram dioden ur indiumfosfiden med hjälp av fluorvätebaserad syra. Resultatet är kvantprickar med livslängd på en miljon timmar.

Utöver att tekniken också ska vara mer effektiv än den kadmiumbaserade lösningen är indiumfosfid också mer miljövänligt. Högre effektivitet och mer miljövänligt materialval till trots kan de självbelysta QD-LED-dioderna ändå uppnå ljusstyrka om 100 000 cd/m², motsvarande prestandan med kadmiumbaserade kvantprickar.

Nature-artikeln anger att tekniken är mogen nog för att användas i kommersiella QD-LED-paneler snart. I samtal med Zdnet vill Samsungs representanter dock inte uttala sig om när kommersiell tillgänglighet för de självbelysta QD-LED-dioderna kan tänkas bli verklighet.

Läs mer om Samsung skärmtekniker:

Skicka en rättelse
39

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

12

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

37

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

31

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

78

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

18

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

30

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

16

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer

30

Avrunda helgen med fredagspanelen!

Jonas har återvänt från semestern och tar tillsammans med Anton plats i studion för att sammanfatta hårdvarusommaren. Läs mer

44

Qualcomms Snapdragon lider av över 400 säkerhetsbrister

Över 400 sårbarheter har upptäckts i Qualcomms Snapdragon, vilka kan komma att påverka fler än 1 miljard mobiltelefoner. Läs mer

31

Intervju: Medlem planar värmespridaren på AMD Ryzen 9 3950X till perfektion

Med 300 nanometers noggrannhet har Simon Penrowe gjort värmespridaren på Ryzen 9 3950X helt plan – världens plattaste processor. Läs mer