Årets upplaga av Black Friday bjöd på en mängd lukrativa reapriser på elektronik, men också en del kontroverser. Den klart mest omtalade blev att Elgiganten valde att mota kunderna i grind med ett artificiellt kösystem med långa väntetider. Det här blev en stor snackis i forumet, något SweClockers rapporterade om.

Elgigantens artificiella Black Friday-kö sågas i forumet

I efterdyningarna av detta kontaktade SweClockers Elgiganten, vars representant med ansvar för gaming-produkter, Alexander Åberg, bemöter kritiken i forumet och svarar på frågor från redaktionen.

Ert kösystem gav upphov till vilda reaktioner i forumet. Har ni något att säga om er hantering av Elgigantens webbplats under Black Friday?

– Först och främst vill jag beklaga situationen på vår hemsida under starten av årets Black Friday. Jag ber verkligen om ursäkt för den tid ni personligen har lagt ned för att vänta i kön, och för den dåliga upplevelsen ni fick på vår site. Jag förstår er frustration i forumet och kan inte annat än säga att jag, tillsammans med mina kollegor, delar den frustrationen med er.

Ví har jobbat stenhårt för årets Black Friday-kampanj i mer än ett halvår. Vi var helt och hållet inställda på att leverera den bästa Black Friday någonsin med fler produkter, bättre deals och ännu bättre tillgång på produkterna.

Man hade också förberett våra siter med ett kösystem för att hantera den massiva trafiken som vi får när vi sätter igång kampanjen. Allt för att undvika att siterna skulle gå ner av överbelastningen och för att upplevelsen skulle bli den bästa möjliga. Men något gick fel och kötiderna blev till timmar istället för några minuter eller sekunder som det var tänkt från början. Vi vet ännu inte exakt varför det blev så lång väntetid. Det undersöker man just nu och vi hoppas att kunna återkomma med ett svar inom kort.

Tack till er som valde att vänta i kön ändå och handla det ni ville ha. Men också tack till er som gjorde ett försök. Ledsen att vi inte kunde leverera det ni förtjänade.

Hur har belastning och drift av Elgigantens webbplats sett ut tidigare Black Friday-reor?

Under förra årets Black Friday så var det också mycket trafik och kötiden för betalning var lång. Men då lossnade efter någon timme eller två och därefter flöt det på bättre. Då hade vi däremot ingen kö in till sidan som vi hade detta året.

Den tjänst ni använde, Queue-it, innehåller skrivelser som "Customers who wait are especially motivated to buy". Att det var ert huvudsakliga syfte med kösystemet är en bild som delas av många kunder. Vad har ni att säga om det?

– Jag kan inte svara på vad tjänsteleverantören menar skulle vara positivt med väntetid. Det får dom svara på. Väntetid är enligt mig väldigt omotiverade och jag tror att de flesta, om inte alla delar min uppfattning om det.

Vilka konkreta lärdomar tar Elgiganten med sig efter det här in i 2020?

– Vi ska låta vår interna utredning bli klar först. Därefter kommer vi ta med oss alla konkreta lärdomar inför framtiden. Samtidigt pågår ett arbete på nordisk nivå att byta ut hela vår plattform. En byte som vi redan gjort på B2B-sidan. Det kommer också underlätta driften för oss.

Har du fler frågor till Elgiganten? Tveka inte att skriva i diskussionstråden som hör till nyheten och pinga @Elgiganten, som lovat hålla koll och komma med svar.