Med NUC introducerade Intel ett koncept för små kompakta datorer som huserar för storleken kraftfulla komponenter. Konceptet introducerades i början av år 2013 med Sandy Bridge-baserade Celeron-processorer. Med framgångar inom konsumentprocessorer såväl som serverprocessorer tar AMD nu sikte även på kompakta datorsystem med arkitekturen Zen.

AMD_MiniPC4.jpg
mc510_commercial_mini-itx_computer_2.jpg
AMD_MiniPC1.jpg

AMD:s initiativ heter Mini PC och i centrum är Ryzen Embedded V1000 och Embedded R1000. Det handlar om processorer med arkitekturen Zen på upp till fyra kärnor och åtta trådar. Detta backas av en grafikdel från Vega-generationen med upp till elva beräkningsenheter. AMD:s pressmeddelande anger att grafikdelen ska vara tre gånger snabbare än konkurrentens, utan att nämnda vilka produkter jämförelsen görs mot.

Processorernas TDP-värde spänner från 12 till 54 W. Sett till primärminne stöds DDR4-minne över dubbla minneskanaler. Till skillnad från Intels NUC är AMD:s Mini PC i första hand riktat mot företagsbruk, där datorerna är tänkta att agera högpresterande alternativ till tunna klienter och kompakta datorsystem.

AMD_MiniPC_SimplyNUC.jpg

I samband med avtäckandet presenterar AMD ett flertal partner som lanserar kompakta datorer med Ryzen Embedded V1000 och Embedded R1000. Dessa innefattar bland annat Asrock Industrial med 4X4 Box, Onlogic med MC510-40 och Simply NUC med Sequoia V8 och Sequoia V6.

Produkter enligt konceptet Mini PC riktas i nuläget mot företagsbruk och det finns ännu inga uppgifter kring när eller om initiativet framöver expanderas till konsumentsegmentet.

Läs mer om kompakta datorer: