Svenska SFF-chassit Mjolnir i mål på Kickstarter

Svenska SFF-chassit Mjolnir i mål på Kickstarter

Entusiaster har gjort sport av att bygga kompakta datorer med mycket prestanda. Nästa år släpps ett nytt ultrakompakt chassi, signerat svenska Thor Zone.

I forumet har datorbyggen i kompakt format varit ett hett diskussionsämne de senaste åren, där minimala Ghost S1 från svenska Louqe hällde bensin på elden genom utveckling med SweClockers medlemmar till hjälp. Thor Zone är en annan svensk chassimakare som i början av året var på tapeten med debutchassit Mjolnir, också det med liten volym och diskussion med forumet.

► Den officiella Mjolnir-tråden

Med siktet inställt på 1,5 miljoner gräsrotsfinansierade kronor äntrade Mjolnir Kickstarter i början av 2019, men avbröt kampanjen redan en vecka senare. Nu har Thor Zone gjort ett andra försök genom samma webbplats, och redan elva minuter efter kampanjens öppnande nåddes målet på 585 000 kronor.

Mjolnir 6.JPG

Således kommer produktionen av det 9,7 liter stora chassit att dra igång på allvar, och i skrivande stund har drygt 1,7 miljoner kronor samlats in från nära 450 tidiga beställare. Utöver en stämpel som ultrakompakt ska Mjolnir erbjuda stöd för kraftfulla komponenter genom valbara och välventilerade sidopaneler.

För den som föredrar ett estetiskt mer iögonfallande yttre finns även sidopaneler av härdat glas, medan ett RGB-belyst utförande också finns att tillgå. En tidigare revision av chassit skulle få en precisionsgjuten aluminiumstomme, men nu har företaget övergått till en gemensam tillverkningstyp för stomme och sidopaneler.

Mjolnir 3.jpg
Mjolnir 5.jpg

Produkten tillverkas fortfarande av aluminium och en tjocklek om 5 mm listas för de yttre väggarna, där CNC-fräsning nu är tillverkningsmetoden. Chassit mäter in på 209 × 131 × 354 mm (H × B × D) och under skalet finns en stomme med plats för moderkort enligt formfaktorn Mini ITX, som i SFF-manér monteras bredvid grafikkortet som ansluts via en PCI Express-kabel.

Stommen kan även roteras för att användaren ska kunna montera moderkort respektive grafikkort på önskad sida. Även när det kommer till kylning finns viss valfrihet och en sluten vattenkylare med 240 mm-radiator kan användas med en fläkt, alternativt en 120 mm-radiator eller luftkylare med låg profil.

Mjolnir 2.jpg
Mjolnir 1.jpg
Mjolnir 4.jpg

När det kommer till kompatibilitet i övrigt är grafikkort begränsade till en längd om 334 mm och på lagringsfronten finns utrymme för dubbla 2,5-tumsenheter. Nätdelen kan vara av SFX-L-typ och monteras framtill i chassit, med en förlängningskabel som löper till nätbrunnen baktill.

Recensioner från diverse Youtube-kanaler utlovas inom den närmaste tiden, men kampanjen är i full gång fram till den 26 december. Mjolnir finns i tre gråsvarta nyanser och instegsmodellen har ett riktpris på 349 USD efter avslutad kampanj, vilket motsvarar drygt 4 000 kronor. På Kickstarter-sidan finns olika paket med något lägre priser och enligt prognos levereras dessa i maj 2020.

Läs mer om ultrakompakta komponenter:

Skicka en rättelse
25

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

8

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

26

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

27

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

66

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

17

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

26

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

15

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer

30

Avrunda helgen med fredagspanelen!

Jonas har återvänt från semestern och tar tillsammans med Anton plats i studion för att sammanfatta hårdvarusommaren. Läs mer

44

Qualcomms Snapdragon lider av över 400 säkerhetsbrister

Över 400 sårbarheter har upptäckts i Qualcomms Snapdragon, vilka kan komma att påverka fler än 1 miljard mobiltelefoner. Läs mer

31

Intervju: Medlem planar värmespridaren på AMD Ryzen 9 3950X till perfektion

Med 300 nanometers noggrannhet har Simon Penrowe gjort värmespridaren på Ryzen 9 3950X helt plan – världens plattaste processor. Läs mer