Året var 2012 då Black Mesa släpptes som ett gratis tillägg för ägare av Half-Life 2. Tillägget återskapar ursprungliga Half-Life med uppfräschad grafik, förbättrad ljudbild och moderniserad mekanik i Source-motorn. Sedan dess har omfånget och ambitionerna växt, vilket gjort att tillägget numera kostar pengar.

Pengarna har gått till att finansiera utvecklingen som dragit ut på tiden, men nu verkar ett ljus i slutet av tunneln kunna skönjas. Detta genom att utvecklaren Crowbar Collective släppt en öppen beta av den fullskaliga kampanjen i Black Mesa, där slutbossen och området Xen färdigställts.

Black Mesa.jpg

När Black Mesa blev ett betaltillägg 2015 var enbart en del av kampanjen slutförd, och nya sektioner har sedan dess lagts till löpande. Dimensionen Xen där spelaren slåss mot utomjordingar och deras mystiska härskare var länge en nagel i ögat på utvecklarna, men nu är sektionen så gott som klar.

Inför den skarpa lanseringen kvarstår finslipning av de tidigare nivåerna i Black Mesa, samt eventuella buggfixar och förbättringar som spelare återrapporterar via den öppna betan. Gentemot originalet är det inte bara grafiken som förbättrats, utan även dialogen har utökats samt spelats in på nytt.

Black Mesa finns att köpa nu på Steam, och för den som vill testa den öppna betan är det bara att gå in på spelets egenskaper och gå med i betan. Den skarpa versionen väntas se dagens ljus tidigt 2020, vilket kan sammanstråla väl med lanseringen av VR-spelet Half-Life: Alyx som kommer i mars.

Läs mer om återuppväckandet av Half-Life: