Under årets upplaga av utvecklarkonferensen WWDC avtäckte Apple till slut den efterlängtade nya Mac Pro-modellen. Den medför en återgång till en tornbaserad design, vilken ersätter den mindre lyckade föregångaren från 2013, som ibland benämns med det mindre smickrande smeknamnet "soptunnan". Årets modell får istället smeknamnet "rivjärnet".

Årets uppdatering tillför utöver torndesignen nya alternativ för både processor och grafikkort. Sett till processor kan Mac Pro bestyckas med upp till Intel Xeon W-3275 vilken hyser 28 kärnor med basfrekvens på 2,5 GHz och Turbo Boost på 4,4 GHz. Systemet kyls av en frontmonterad kylarlösning med 300 W effekt. Den kan paras med primärminne på maximalt 1,5 TB DDR4 ECC över sex minneskanaler.

MacPro_sidan.jpg
MacPro_CPU.jpg
MacPro_28kärnor.jpg
MacPro_kylare.jpg

Grafikkorten spänner från instegsmodellen Radeon Pro 580X med 8 GB GDDR5-minne, till Radeon Pro Vega II Duo med dubbla grafikkretsar och 32 GB HBM2-minne. Grafikkorten huseras i det nya modulformatet MPX, en förkortning av Mac Pro Expansion Module. Moduler ansluter här till moderkortet över PCI Express vilket kompletteras av ytterligare PCI Express-kanaler. De extra kanalerna ger integrerat stöd för Thunderbolt och total strömtillförsel på 500 W.

MacPro_GPUx2.jpg
MacPro_MPX.jpg
MacPro_Radeonprestanda.jpg

En Mac Pro kan husera två MPX-moduler, vilket innebär stöd för två Radeon Pro Vega II Duo och totalt fyra grafikkretsar. Det medför maximal teoretisk beräkningskapacitet på 56 teraflops och sammanlagt 128 GB HBM2-minne. Sett till lagring erbjuds endast SSD-enheter med kapaciteter från 256 GB till 4 TB, och alternativ med 8 TB tillkommer längre fram.

MacPro_ECCminne.jpg
MacPro_kortplatser.jpg
MacPro_T2.jpg

Videokreatörer kan också lägga till ett expansionskort för videoredigering vid namn Afterburner. Det handlar om ett PCI Express-anslutet expansionskort som huserar en programmerbar krets (FPGA). Avlastningen med Afterburner-kortet gör det möjligt att videoredigera i 4K- och 8K-upplösningar i realtid.

Mac Pro kan köpas nu till ett startpris om 71 995, kronor vilket sträcker sig upp till nära 590 000 kronor för en maxad konfiguration. En modell för server-rack tillkommer inom kort. Nya Mac Pro får även sällskap av proffsorienterade skärmen Pro Display XDR som även den kan beställas.

Mer om Apple Mac Pro: