I samband med att den nya Mac Pro-modellen når Apples butik passar företaget även på att lansera proffsskärmen Pro Display XDR. Skärmytan mäter in på 32 tum med upplösningen 6 016 × 3 384 pixlar, vilket ger pixeldensitet på 218 ppi. Bildformatet är 16:9 och bildpanelen är av vanliga typen LCD/LED.

AppleProDisplayXDR-5.jpg
AppleProDisplayXDR-7.jpg
AppleProDisplayXDR-8.jpg
AppleProDisplayXDR-6.jpg

Utöver den höga upplösningen lyfter Apple också fram skärmens höga ljusstyrka och goda färgomfång. Pro Display XDR har en äkta ljusstyrka på 1000 cd/m² över hela skärmen, vilket stiger till maximalt 1 600 cd/m² vid visning av HDR-material.

När videomaterial av SDR-format visas uppnår skärmen 500 cd/m². Uppdateringsfrekvenser spänner från 47,95 till 60 Hz. På skärmens baksida finns fyra portar av typen USB Type-C, varav en är utrustad med Thunderbolt 3.

Med 10-bitars färgdjup uppnår skärmen enligt Apples uppgifter ett "stort DCI-P3-omfång" utan att ange mer konkreta siffror. En specialutformad kontrollkrets (TCON) ansvarar för att reglera både LCD-pixlarna och belysningen som sker via 576 LED-lampor, vilket också ger 576 dimningszoner.

Det ingår ett antal färdiga bildlägen för olika ändamål likt exempelvis Digital Film (P3-D65), HDTV (Rec.709/BT.1886) och det ska i framtiden kunna kompletteras med användarkalibrering och egna färgmål för exempelvis färgmatchning. För HDR anger Apple stöd för HDR10, Dolby Vision och HLG-formaten.

Apple erbjuder ett alternativ för matt skärmpanel vid namn nanostrukturglas. Här etsas en struktur in i skärmglaset på nanometernivå, vilket enligt företaget avlägsnar nackdelar matta skärmpaneler typiskt lider av. Traditionella brister som åtgärdas innefattar bland annat sämre kontrastnivåer och en "spräcklig" hinna där reflexfiltrets struktur är synligt.

AppleProDisplayXDR-2.jpg
AppleProDisplayXDR-1.jpg
AppleProDisplayXDR-9.jpg

Storleksmässigt mäter Pro Display XDR in på 71,8 cm på bredden, 2,7 cm på djupet och 41,2 cm på höjden. Vikten hamnar på 7,48 kilogram. Det ordinarie fixerade stativet kan kompletteras av tillbehöret Pro Stand vilket gör att skärmen kan höjas och sänkas, roteras och lutas. Roteringen stöder både liggande och stående skärmorientering.

Priset för Pro Display XDR i standardutförande hamnar på 59 995 kronor, och med nanostrukturglas stiger det till 71 995 kronor. Stativet Pro Stand får en prislapp på 12 495 kronor.

Läs mer om Apples produktnyheter: