Macronix är en väletablerad taiwanesisk tillverkare av minnesteknik och grundades redan 1989. Under dessa årtionden har företagets teknik letat sig in i en mängd bärbara produkter som drar nytta av kompakt minnesteknik som EPROM-minne, men på senare år har Macronix även expanderat till SSD-relaterad lagring.

Med start under år 2020 blir Macronix det första taiwanesiska företaget att tillverka egna minneskretsar som tillämpar staplade minneskretsar, så kallade 3D NAND. Bolaget tillverkar sedan februari 2019 NAND-kretsar med platt struktur på 19-nanometersteknik, vilket expanderas till 3D-strukturerad lagring nästa år.

Under andra halvan av 2020 inleds tillverkningen av 3D-NAND med 48 lager minnesceller. Satsningen expanderas till 96-lagers 3D NAND under år 2021 och vidare till 128 lager till år 2022. Nuvarande jättar inom minnestillverkning som Samsung har produkter på marknaden där 136 lager minnesceller ryms på en minneskrets.

Användning av Macronix minneskretsar tenderar dock inte att konkurrera med företag som Samsung på SSD-marknaden. Istället väntas de användas i produkter som prioriterar pålitlighet och lång livslängd, så som defibrillatorer, drönare, smarta klockor och spelkassetter. En trolig tillämpning är just spelkassetter för Nintendos konsol Switch.

nintendo-switch-4.jpg

I samband med lanseringen av Nintendo Switch aviserade företaget att spelkassetternas maximala lagringskapacitet på 32 GB skulle expanderas till 64 GB. Detta har dock inte skett på grund av ej offentliggjorda tekniska problem, och Macronix 3D NAND kan bli lösningen som till slut låter Nintendo dubblera spelkassetternas lagringskapacitet.

Då Macronix tillverkat det interna lagringsminnet som använts i Nintendos bärbara spelkonsoler i 3DS-familjen, ökar sannolikheten att bolagets teknik används även för Nintendo Switch. Utöver Macronix NAND-teknik väntas också företagets NOR-minne användas i basstationer för 5G de kommande åren.

Källa: Digitimes, Taipei Times, Macronix (PDF)

Läs mer om NAND-teknik: